Afbeelding
Amin Sarr in extase na zijn treffer. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

SC Heerenveen wint na miraculeus slotstuk in play-offs van AZ

Sport

HEERENVEEN - sc Heerenveen heeft goede zaken in de strijd om Europees voetbal. De Friezen bogen in een kolkend Abe Lenstra Stadion in de slotfase een 1-2 achterstand om in een 3-2 overwinning. Zondag is de return in Alkmaar. 

De eerste helft was allesbehalve vermakelijk. Kansen werden amper gecreëerd door beide ploegen. Op een paar afstandsschoten na werd het nauwelijks gevaarlijk voor beide doelen. Thom Haye schoot namens Heerenveen net naast, terwijl Pantelis Hatzidiakos zijn pegel van afstand ook net aan de verkeerde kant van de paal zag belanden.  

Heerenveen begint sterk in tweede helft 

In het eerste kwartier van de tweede helft nam Heerenveen meer risico en liet daardoor het betere van het spel zien. Een schot van middenvelder Haye werd door keeper Peter Vindahl Jensen nog makkelijk weggebokst, maar op de individuele actie en voorzet had AZ geen antwoord. Haye gaf de voorzet, die via Jensen prompt voor de voeten van Sydney van Hooijdonk belandde. Daar wist de spits wel raad mee: 1-0. 

Lang genieten kon Heerenveen echter niet van die voorsprong. Nog geen dertig seconden later mocht Hakon Evjen van ruim 20 meter de 1-1 vrij inschieten.  Doelman Erwin Mulder ging niet geheel vrijuit bij de gelijkmaker. Een aantal minuten later keek Heerenveen zelfs tegen een achterstand aan. Pavlidis schoot tussen twee Heerenveners de bal langs Mulder en bezorgde de Alkmaarders een 1-2 voorsprong. 

AZ neemt heft in handen 

Het goede spel uit het eerste kwartier na de rust, ontbrak na de twee snelle tegentreffers. Ole Tobiasen bracht verse krachten in het veld, om zo een betere uitgangspositie af te dwingen voor de return van zondag. Dat lukte aanvankelijk niet, alleen Van Hooijdonk kopte ongevaarlijk over het doel. Heerenveen moest vlak daarna nog oppassen dat de 1-3 op het scorebord kwam te staan. Mulder kwam knap in actie na een schot van Tijani Reijnders. Jesper Karlsson was ook nog dichtbij een derde treffer voor de Alkmaarders. Zijn inzet belandde net voorlangs. 

Miraculeuze apotheose 

Het duel leek beslist te zijn in het voordeel van AZ. Totdat de laatste minuut aanbrak. Amin Sarr kreeg net genoeg ruimte en tijd om in het strafschopgebied de bal subliem in de bovenhoek te krullen: 2-2. Door deze goal kreeg sc Heerenveen vertrouwen. Het publiek begon achter de Friese club te staan. Een corner in de absolute slotfase betekende de laatste kans voor een overwinning. AZ kon de bal niet wegwerken, Tibor Halilovic kreeg de bal voor zijn voeten en haalde verwoestend uit: 3-2.  

Door het spectaculaire slot van deze wedstrijd heeft Heerenveen zondag in Alkmaar alle kans op het bereiken van de finale tegen Vitesse of FC Utrecht.  

Afbeelding
Reis terug in de tijd op dinsdag 9 augustus Lezersreis 2 uur geleden
Afbeelding
Open Imkerijdagen - Bij & Markt Evenement 5 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Wat ik leerde op het korfbalveld Column 20 uur geleden
Afbeelding
Deutz liefhebbers gezocht voor Flaeijelfeest! Evenement 2 jul, 12:00
Afbeelding
Verduurzamen ook bij KV Drachten ‘hot item’ Sport 2 jul, 10:00
Afbeelding
1,3 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe woonruimte door herbestemming Duurzaamheid 1 jul, 20:00
Afbeelding
Eerste actie Agora Club Súd East Fryslân i.o. levert € 1500,- op voor Blooming Bakery en Fier Samenleving 1 jul, 18:00
Afbeelding
Veel geslaagden bij Crescendo Drachten Verenigingen 1 jul, 15:00