Afbeelding
Foto: Rondom Vandaag (Jelmer Kampen)

Sporten na hartcomplicaties kan bij Recreatie Sport Groep Drachten: Weer vertrouwen in je lichaam

Sport

DRACHTEN - Sporten na complicaties met het hart is niet altijd makkelijk, terwijl het wel vaak wordt aangeraden. In Drachten heb je daar Recreatie Sport Groep Drachten voor. Een sportclub voor mensen die iets met hun hart hebben gehad.

De sportclub bestaat al bijna veertig jaar en werd met medewerking van Ziekenhuis Nij Smellinghe gestart. “Ex-hartpatiënten gaven aan dat ze graag op een veilige manier wilden sporten.” zegt Roel Zwerver, penningmeester en enthousiast lid van de vereniging. “Bovendien lieten ook behandelaars weten dat ze het fijn zouden vinden om ex-hartpatiënten in beweging te houden. Daar is het een beetje mee ontstaan.” 

Een sessie begint met het meten van de bloeddruk. Dit wordt gedaan door een verpleegkundig specialist. Bij elke sportavond moet deze specialist aanwezig zijn, een advies vanuit het ziekenhuis. Dit is, naast het meten van de bloeddruk, om  de sporters in de gaten te houden en als het misgaat, wat in veertig jaar maar een keer is gebeurd, te helpen. De club is aangesloten bij de Harteraad en ontvangt van deze stichting steun. Zo heeft de Harteraad de bloeddrukmeter geleverd. 

“Als je hier even je rust pakt snapt iedereen dat”

Eén van de leden, Jan, vertelt waarom RSG Drachten voor hem zo fijn is: “Het is gewoon lekker om in beweging te zijn. Ik sport hiernaast ook wel, maar dit is fijner. Als ik aan het volleyballen ben met andere mensen, dan gaan ze er allemaal hard tegenaan. Dan moet je wel even oppassen dat je op tijd je rust pakt. Maar als je hier even gaat zitten dan snapt iedereen dat.” Ook het feit dat je onder begeleiding sport, spreekt Jan aan: “Je moet wel durven om weer wat te doen. Als je net terugkomt van zo’n zware revalidatie, durf je eerst helemaal niks. Dat vertrouwen in je eigen lichaam moet je weer opnieuw opbouwen en ook je conditie moet je verbeteren.”

Corona

Voor corona waren er twee verschillende groepen die trainden. Maar het ledenaantal is sindsdien wel kleiner geworden, vanwege de pandemie. Jimke Nicolai, voorzitter van de sportgroep en ook enthousiaste sporter zegt daarover: “We hebben nu één groep, maar we hopen dat we na de zomervakantie weer met twee groepen kunnen sporten.” Tijdens corona werd er niet gesport door RSG Drachten, behalve een enkele keer in november. 

Zo volgden ze de RIVM richtlijnen en waren ze zelfs wat strenger. “Dit zijn natuurlijk mensen die helemaal niet met het virus besmet willen raken. Daarom hebben we als bestuur gezegd: “ Dit gaan we niet doen, we stoppen het sporten.”

Nu is de club alweer sinds half maart bezig met sporten en dat doen ze fanatiek. De training staat onder leiding van een sportbegeleider. Hij verzorgt de training en houdt daarbij rekening met de deelnemers. Meestal begint de avond met een warming-up, de avond waarop RondOm Drachten langs kwam waren dat bijvoorbeeld basketbaloefeningen. Daarna kwam een wedstrijdje basketballen om dan af te sluiten met een half uur volleybal, een favoriet onder de sporters.

Zelf interesse? Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op: 
www.rsg-drachten.nl 

Afbeelding
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 5 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 22 uur geleden
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid gisteren
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 18 apr, 10:00
Liva met de twee boeken die ze heeft voorgelezen: 'Lampje' en 'Films die nergens draaien'
Liva Hoekstra is dit jaar de Voorleeskampioen van Smallingerland Educatie 17 apr, 16:00