De jonge Milan Smit kopte de 1-1 tegen de touwen.
De jonge Milan Smit kopte de 1-1 tegen de touwen. Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

SC Cambuur pakt punt tegen RKC na hectische slotfase

Na de zinderende Friese Derby van afgelopen weekend mocht SC Cambuur vrijdagavond de 32e speelronde van de Eredivisie aftrappen. Te gast in het Cambuur Stadion was de andere club in het geel-blauw en de huidige nummer veertien van de ranglijst: RKC Waalwijk. Voor SC Cambuur de uitgelezen mogelijkheid om de nasmaak van zondag weg te spoelen en voor de bezoekers om zich definitief naar veilige haven te loodsen. De ploeg van Joseph Oosting stond voor vanavond namelijk op een puntentotaal van 31 en dat is een marge van drie met het heilig verklaarde aantal van 34 punten. Dat aantal zou het vanavond niet bereiken en dat was te danken aan de jongste doelpuntenmaker ooit voor SC Cambuur in de Eredivisie: de 19-jarige Milan Smit. Zijn kopbal in de 95e minuut zorgde voor de 1-1 eindstand.

Een uitverkocht huis, een stralende lentezon en de kampioenen van 1992 die het publiek vooraf mochten opwarmen met een ereronde. Dat was natuurlijk niet zonder reden, want het is precies dertig jaar geleden dat SC Cambuur voor het eerst kampioen werd van de Eerste Divisie en daarmee promotie naar de Eredivisie wist af te dwingen. Het applaus van de tribunes klonk dan ook luid en was meer dan terecht voor de helden van weleer.

Eigenlijk leek niets een mooie voetbalavond aan het Cambuurplein in de weg te staan, maar een spektakelstuk werd het -zeker voor rust- bepaald niet. De ploeg van interim-trainer Dennis Haar had het lastig met de Waalwijkers en het 5-3-2 systeem dat Oosting en de zijnen hanteerden in het bijzonder. De as werd dichtgezet, de backs kwamen vooral aan de bal en de ruimtes waren bijzonder klein. Dan heb je iets speciaals nodig, een bevlieging, zoals Issa Kallon die aan Cambuur-zijde een aantal keer had in het eerste bedrijf. Opverende Cambuur-supporters zou dit echter niet opleveren, want of de voorzet of het afwerken was ondermaats.

RKC deed dat eigenlijk niet veel beter, al hadden de bezoekers wel meer druk op de Leeuwarder defensie en kreeg het zowel in kwaliteit als in kwantiteit de betere kansen. Met name Stokkers, Oukili en Meulensteen zorgden ervoor dat Sonny Stevens zich meermaals tot het uiterste moest strekken, maar gepasseerd zou de doelman voor rust niet worden.

In de tweede helft, waarin het tempo en dus ook de amusementswaarde een stuk hoger lagen, zou dat wel gebeuren en ook nog eens op zeer ongelukkige wijze. Na een goed uitgevoerde counter kwam de bal in de zestien terecht bij Oukili. Die besloot op zijn beurt na een kapbeweging het eens te proberen en waar Stevens eerst nog redding kon brengen met zijn vuisten was hij kansloos op de bal die direct terugkwam van het lichaam van Doke Schmidt. Pech, domme pech en een doelpunt dat eigenlijk wel passend was voor de wedstrijd tot dan toe.

Gelukkig voor de 10.000 aanwezige supporters zou het leukste deel van de wedstrijd dan nog komen, want SC Cambuur legde zich allesbehalve neer bij een nederlaag. Roberts Uldrikis kreeg na een matige terugspeelbal de allergrootste kans, toen hij alleen op doelman Vaessen af mocht gaan. Eigenlijk deed de Letse spits alles goed behalve één ding: de bal tussen de palen schieten.

Weg kans en steeds minder tijd om de gelijkmaker te forceren. Haar wisselde aanvallend en het was alles of niks in de slotfase. Het leek dat laatste te worden toen Mulder raak kopte voor RKC uit een corner, maar de grensrechter oordeelde dat het buitenspel was en de VAR had niet genoeg bewijs om het tegendeel aan te tonen.

Alsof het zo heeft moeten zijn kwam die gelijkmaker er alsnog en hoe mooi was het dat uitgerekend jongeling Milan Smit daarvoor zorgde. Uit een fijn aangesneden corner van Robin Maulun kopte de spits van SC Cambuur Onder 21 onberispelijk raak en daarmee bracht hij het Cambuur Stadion in de 95e minuut voor even in extase. Het was meteen het laatste wapenfeit en daardoor delen SC Cambuur en RKC in een weinig verheffende wedstrijd de punten.

Komende woensdag is het opnieuw raak aan het Cambuurplein en mag SC Cambuur opnieuw aantreden voor de eigen supporters. Dan is vanaf klokslag 20.00 uur Willem II de tegenstander.

Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 2 minuten geleden
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 20 uur geleden
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 20 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 19 apr, 12:00
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00