Afbeelding
Thijs Roukens (voorgrond) in actie tegen de mondiale nummer 33. Foto: Maurice Hamming

Coach Sipke Wiersma toont zich strijdvaardig: Drachtster squashers mikken op top-3 Eredivisie

Sport

DRACHTEN - Sipke Wiersma, eigenaar en trainer-coach van Centre Squash Drachten en bondscoach Nederlandse junioren, is al zijn hele leven in de ban van squash. Het is dan ook een droom die uitkomt dat hij zijn brood kan verdienen met zijn favoriete sport. “Het is mijn tweede huis.”

Drukte van belang, zo op een zonnige vrijdagochtend in het Squash Centre te Drachten. De Koningsspelen waarbij kinderen kunnen ruiken aan veel sporten zijn in volle gang, en squash kan daarin niet ontbreken. “Van de 200 kinderen die via de Koningsspelen in aanraking komen met squash, gaan er straks zeker 20 op proefles”, schat Wiersma in. “Kinderen komen niet zo snel in aanraking met squash. Meestal beoefenen zij voetbal, tennis of hockey. Maar als je de reacties peilt van de kinderen vanochtend, dan is dat overwegend positief.”

Doordat squash minder bekend is, zijn er minder jeugdleden. CS Drachten telt momenteel dertig jeugdleden. Daarbij heeft de coronacrisis ook parten gespeeld. “We zijn ruim 40 procent van onze leden kwijtgeraakt door de coronacrisis. Daarom is het mooi dat we via evenementen als de Koningsspelen, maar ook het geven van lessen aan basisscholen, het squashen weer op de kaart kunnen zetten. Want uiteindelijk heeft de jeugd de toekomst.” Wiersma benadrukt dat iedereen welkom is om te squashen. Je kunt lid worden van de vereniging of af en toe een baan huren om zelfstandig aan de slag te gaan. 

Eredivisie

Ruim zeventien jaar is Wiersma inmiddels eigenaar en coach van Centre Squash Drachten. De laatste zeven jaar runt Wiersma het squashcentrum met Marchel Baris, zolang speelt de Drachtster club ook op het hoogste niveau van Nederland. “We zijn op eigen kracht gepromoveerd, met eigen spelers. Vanuit daar zijn we gegroeid en hebben we de (inter)nationale top naar Drachten getrokken.” Met Froconsur werd bovendien een belangrijke sponsor gebonden.

Achtvoudig wereldkampioen squash in Drachten

Als kersverse Eredivisionist weet Wiersma achtvoudig wereldkampioen Ramy Ashour te strikken. De Egyptenaar staat ook wel bekend als ‘de Messi van het squashen’. Wiersma: “Ik ben al heel lang actief in de sport en heb zodoende veel connecties. Zo kwam ik aan het nummer van Ashour, die ik vervolgens opbelde met de vraag of hij voor CS Drachten wilde spelen.” De Eredivisie staat wereldwijd hoog aangeschreven en dus stemt hij in met het plan. De Egyptenaar is een peperdure speler, dus hij komt eenmalig in actie namens CS Drachten. “De komst van Ashour hebben we gebruikt als ‘showcase’ wedstrijd om ons te profileren in de Eredivisie. Dat is aardig gelukt, het hele gebouw zat stampvol.”

Top van Nederland

In principe eindigt Froconsur CS Drachten ieder seizoen in de top-3 van de Eredivisie. Het seizoen 2018/2019 steekt daarbovenuit. De formatie van Wiersma werd destijds op vijf punten achterstand tweede.

Vorig seizoen koos Wiersma bewust voor een tussenjaar, omdat degraderen niet mogelijk was. De Eredivisie wordt komend seizoen namelijk uitgebreid met twee clubs. “Daarom speelden wij voornamelijk met lokale spelers, om hen te laten proeven aan dit niveau. Daarbij vind ik het niet slim om veel geld in een seizoen te steken waarin je toch niet kunt degraderen.” Clubheld Thijs Roukens kon daardoor veel ervaring opdoen als kopman van het team. 

Volgend seizoen gaat Wiersma weer alles aan doen om een zo’n hoog mogelijke positie op de ranglijst te behalen. “De doelstelling is top-3.”  

Afbeelding
Provincie investeert bijna 300.000 euro in 80 jaar vrijheid Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 21 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 19 apr, 12:00
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00