Geert-Arend Roorde begon zijn profcarrière bij SC Heerenveen (foto uit 2009)
Geert-Arend Roorde begon zijn profcarrière bij SC Heerenveen (foto uit 2009) Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks

Roorda: ‘Het is nog te vroeg voor hoofdtrainerschap bij een profclub’

Sport

FRIESLAND - Oud-profvoetballer Geert-Arend Roorda (34) speelde in zijn carrière voor sc Heerenveen, Excelsior, NEC, FC Dordrecht, Richmond SC en Sparta. Bij die laatste club timmert hij hard aan de weg als voetbaltrainer. Hij heeft binnen de club al meerdere promoties doorgemaakt en traint inmiddels Jong Sparta. Roorda vertelt RondOm Vandaag over zijn jeugd, voetbalcarrière, trainerscarrière en podcast. 

Roorda groeit op in Noordbergum en beleeft een vertrouwde en rustige jeugd. In Friesland ontsnapt hij momenteel soms aan alle hectiek uit de Randstad. “Ik woon met mijn gezin in Schiedam”, vertelt Roorda. De Friese cultuur speelt nu daarom weinig in zijn leven. “Maar als ik terugkeer in Friesland, krijg ik er een goed gevoel bij. In het westen van het land wordt er wel eens negatief gepraat over de provincie, merk ik. Dat heb ik niet. Het is er lekker rustig en normaal. In Friesland ken ik veel meer mensen en maak ik vaak een gezellig praatje op straat. Bovendien bindt de Friese taal ook.”  

Talent 

Al op achtjarige leeftijd wordt hij ontdekt door sc Heerenveen via zijn amateurclub VV Noordbergum. Het bewegen met de bal en vooral zijn vele doelpunten maken indruk op de scouts van de Friese profclub. Hij doorloopt de gehele jeugdopleiding en geldt als groot talent. Roorda is lyrisch over zijn jeugd bij sc Heerenveen. “We trainden veel, speelden met kwalitatief goede elftallen op het hoogste niveau van Nederland en kregen training van toptrainers als Gert-Jan Verbeek en Johnny Janssen.” Volgens Roorda was er oog voor ontwikkeling. Zo mocht hij altijd met een leeftijdsgroep hoger meespelen. Saillant detail: vanaf Skoatterwâld , het trainingscomplex van sc Heerenveen, zie je het Abe Lenstra-stadion liggen. “Dat motiveert. Je werkt elke dag keihard om daar uiteindelijk te voetballen.” 

Zijn spel in Friesland blijft niet onopgemerkt. Hij maakt deel uit van meerdere Nederlandse jeugdelftallen. In 2005 doet Roorda namens Nederland onder 17 zelfs mee aan het WK in Peru. “We speelden stagewedstrijden en vanuit daar kon je geselecteerd worden. Ik speelde behoorlijk en werd geselecteerd.” Achteraf gezien is dit een absoluut hoogtepunt geweest voor Roorda. Tijdens het WK wordt bovendien een bronzen medaille behaald. 

Australië 

Misschien beleeft Roorda bij Excelsior in het seizoen 2010/11 wel het beste seizoen uit zijn voetballoopbaan. Bij de Kralingers verandert alles wat hij aanraakt in goud. In vijftien wedstrijden weet Roorda negen keer het net te vinden. Dit half jaar speelt hij zo goed dat FC Utrecht en NEC Nijmegen belangstelling tonen. Zijn keuze valt op NEC, om vervolgens via Sparta, een stagetraject bij SC Cambuur en FC Dordrecht bij Richmond SC in Australië te belanden.  

“Bij Cambuur scheurde ik mijn achillespees af. Toen ik na tien maanden weer fit was mocht ik bij Cambuur meetrainen tot het einde van het seizoen”, blikt Roorda terug op die periode. De geel-blauwen wilden na dit seizoen echter niet met hem verder en dus moest hij opzoek naar een nieuw avontuur. Een belletje van FC Dordrecht, op dat moment uitkomend in de Eerste Divisie, zorgt ervoor dat hij in Zuid-Holland aan de slag gaat. “Maar ze hadden geen mogelijkheden als je kijkt naar salarissen. Dus heb ik gezegd: ‘ik kom, maar alleen om te spelen en mijn CV aan te vullen zodat ik nog in het buitenland kan voetballen.”’  

Die mogelijkheid doet zich voor in 2016, wanneer de Australische club Richmond SC hem polst. Dordrecht werkt keurig mee en zo vervolgt Roorda zijn carrière bij de club die in het tweede niveau van Australië actief is. “Australië is een land waar ik graag wilde spelen. Ik hoorde er goede verhalen over en was benieuwd hoe ik me aan de andere kant van de wereld ging redden.” Naast speler, was de oud-middenvelder ook actief als trainer van de onder 15 van Richmond. “Het heeft goed uitgepakt en het was een mooie ervaring.”  

Trainer 

Na een jaar Australië besluit Roorda zich te ontplooien als trainer voor de langere termijn. “Ontwikkelen als trainer is een duurzamere keuze. Ik had hooguit nog op het tweede niveau van Nederland kunnen spelen. Dat was ook niet heel aantrekkelijk meer.” Roorda zet in 2017 op 29-jarige leeftijd een punt achter zijn spelersloopbaan, nadat hij nog een jaar speelde bij de amateurclub Flevo Boys. 

Roorda heeft zijn potentie als profvoetballer nooit helemaal waar kunnen maken. Te vaak wordt hij geteisterd door blessures. Die ervaringen probeert hij ook over te brengen op zijn spelers. “Niemand belooft dat je je potentie kan waarmaken, dus leef met de dag. Realiseer je dat het zomaar voorbij kan zijn en dat er van alles op de weg kan liggen om jou te belemmeren van jouw weg naar succes. Wees op je hoede en focus jezelf vooral op dingen waar jij zelf invloed op hebt”, zijn de lijfspreuken die Roorda naleeft en zijn spelers bewust van maakt. 

Roorda bouwt zijn trainerscarrière gestaag op. Via Flevo Boys en Udiros, de O18 en O19 van Sparta neemt hij nu Jong Sparta voor zijn rekening. De jonge trainer heeft ambities. “Binnen Sparta zijn er doorgroeimogelijkheden waar ik voor ga. Ik hoef niet binnen een paar jaar hoofdtrainer te zijn. Ik kan nog heel veel leren. Van de huidige hoofdtrainer Henk Fraser leer ik iedere dag nieuwe dingen. Daarom realiseer ik me ook dat het nog te vroeg is om hoofdtrainer van een profclub te zijn.”  

De voormalig profvoetballer vindt het leuk om na te denken over bepaalde manieren van spelen en formaties. “Spelers een plan meegeven en er alles aan doen om dat zo goed mogelijk uit te voeren. Ook spelers in hun kracht krijgen zodat ze voor je door het vuur gaan. Dat zijn dingen die me veel voldoening geven als trainer”, aldus Roorda.

Podcast 

Roorda schreef in het verleden columns voor FeanOnline en later de Leeuwarder Courant. Onlangs is hij hiermee gestopt en gestart met een podcast over sc Heerenveen van de Leeuwarder Courant: Omroep Abe. “Op een gegeven moment moest ik iedere week een column schrijven voor de krant. Dat vond ik moeilijk omdat het niet mijn vak is en het pittig vond om iedere week een nieuw onderwerp verzinnen.”  

Daarom maakt hij nu samen met journalist Sander de Vries een podcast voor Heerenveen fans. “Ik vind het leuk om mijn mening te ventileren. Alleen wanneer je iets schrijft, kan je het niet verkeerd citeren omdat het zwart op wit staat. Met een podcast word je soms verkeerd geïnterpreteerd en verkeerd geciteerd. Dan word je weggezet als criticaster, terwijl dat helemaal niet de boodschap is. Daar heb ik moeite mee”, besluit Roorda. 

Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 54 minuten geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 3 uur geleden
Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 6 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 22 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur gisteren
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00