Afbeelding
Foto: Unsplash.com

Stichting M.O.S. werkt aan een veilige omgeving voor jongeren

Samenleving

SMALLINGERLAND – Mijn kind zit niet lekker in z’n vel: wat kan ik doen? Moet ik regels stellen of juist mijn kind zelf laten experimenteren met alcohol? Dit zijn een aantal vragen die ouders met pubers in huis kunnen hebben. De puberteit van kinderen is een uitdagende periode voor veel ouders. Kinderen zijn voornamelijk bezig met het ontdekken van hun grenzen. Het is voor veel ouders belangrijk dat hun kind opgroeit in een positieve omgeving die helpt om gezond en gelukkig te zijn. In de gemeente Smallingerland wordt er een preventieve aanpak ingezet voor het creëren van zo’n omgeving. Linda Rispens (projectleider Hoppa!) van M.O.S. legt uit wat zij in samenwerking met partners doen. 

“Sinds dit jaar zijn we met de gemeente Smallingerland gestart met ‘HOPPA!’. Dat is onze verzamelnaam voor de Nederlandse preventieaanpak ‘Opgroeien in een Kansrijke Omgeving’ (OKO) die wordt aangeboden door het Trimbos-Instituut”, licht Linda toe. 

De preventieaanpak is geïnspireerd door een IJslands preventiemodel en is erop gericht een positieve leefomgeving voor jongeren te creëren. “Bij deze aanpak werken ouders, scholen, de gemeente Smallingerland én jongeren allemaal samen om dat te realiseren.”
Het gaat om het creëren van een positieve, gezonde en veilige leefomgeving van jongeren. Dit doe je door op basis van cijfers ‘aan de knoppen te draaien’ in de omgeving waar de jongeren zich bevinden. Dit zijn het gezin, school, vrijetijd en de vriendenkring. “Je zegt dus niet tegen een jongere wat hij of zij niet moet doen, maar je probeert de omgeving zo in te richten waardoor problemen minder snel voorkomen”, legt Linda uit. “We zijn het afgelopen anderhalf jaar al aan de slag gegaan met de omgeving vrijetijd, waarbij we samen met partners en jongeren (meer) gestructureerde en georganiseerde vrijetijdsactiviteiten organiseren. De behoefte van de jongeren is daarbij leidend. Vanaf januari gaan we een start maken met de omgeving ‘gezin’. Het opvoeden van een kind is soms best lastig, daarom zouden we graag willen weten wat ouders nodig hebben om hun kinderen zo positief en veilig mogelijk op te laten groeien’

Vanaf 5 december staat er een vragenlijst online vanuit de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met de Trimbos Instituut (https://vuamsterdam.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_cu9JIty7AmkNH94?Q_CHL=qr). Linda roept alle ouders met pubers in Smallingerland op deze vragenlijst in te vullen. “Zo kunnen we activiteiten beter afstemmen op de vraag en behoefte van ouders en werken we sámen aan een positieve en gezonde leefomgeving voor jongeren.”

Afbeelding
Met dit nummer gaat Joost Klein ons land vertegenwoordigen bij het Eurovisie Songfestival Algemeen 7 uur geleden
Theater Na de Dam 2023
De Lawei zoekt jongeren voor Theater Na de Dam Evenement 10 uur geleden
Noël Mulder is op jacht naar de bal en probeert zich te ontworstelen aan een tegenstander. Foto Robert Wagter.
Degradatiekraker levert ONT maar één punt op Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Erwin Java en Sean Webster presenteren gezamenlijk album in Iduna Evenement 16 uur geleden
Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Afbeelding
Realisatie derde sociale zelfoogsttuin in Fryslân Samenleving 1 mrt, 10:23
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Afbeelding
Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen Samenleving 29 feb, 12:00