Afbeelding
Foto: Pexels

Nieuwe mensen ontmoeten? Welkom in de kerk!

Samenleving

DRACHTEN - ‘Kom erbij!’ Onder dat motto nodigt de Protestantse Gemeente Drachten alle inwoners uit om mee te doen aan de vele sociale activiteiten die de kerk organiseert. Aanleiding is de landelijke Week tegen eenzaamheid van 28 september t/m 4 oktober.

,,Samen koffie drinken, even een praatje, een luisterend oor. De meeste mensen hebben daar wel behoefte aan, maar voor niet iedereen is het vanzelfsprekend”, weet initiatiefnemer Lies Mulder. ,,Wij brengen graag onder de aandacht dat je – ook doordeweeks – in de kerk terecht kunt om mensen te ontmoeten. Je hoeft geen lid te zijn, ook niet christelijk, je bent gewoon welkom.”

De kerk heeft bijna elke dag wel sociale activiteiten. Zo ben je op zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur welkom bij de keet van ‘Bakkie in de Buurt’ die de ene week in De Wiken en de andere week in De Trisken staat. Of je kunt naar de achterzaal van de Grote Kerk voor een gezellige middag en twee keer per maand ook nog een warme maaltijd.

Vanaf 15 oktober komt in de Grote Kerk elke derde zondag van de maand ook de zogenoemde Open Sociëteit samen, een groep mensen die verbinding met elkaar wil zoeken in een inspirerende en betekenisvolle ontmoeting. ,,Mooie, vrijblijvende bijeenkomsten, maar wel met inhoud”, legt Mulder uit. ,,Soms met een literaire invalshoek, soms wat meer cultureel of levensbeschouwelijk, of over wat ons zoal in het algemeen bezighoudt.”

Ook voor de jeugd organiseert de kerk van alles, onder de noemer All4One. Je kunt voor meer informatie kijken op pgdrachten-jeugdwerk.nl.

Koffiedrinken in de kerk

Op doordeweekse ochtenden zijn vanaf 10.00 uur verschillende kerkgebouwen open voor een praatje, koffie of thee en wat lekkers. Je kunt op dinsdagochtend naar de Oase (Ringweg 3), op woensdag naar de Hoeksteen (Middelwyk 148) en op donderdag naar de Zuiderkerk (Burgemeester Wuiteweg 71) of De Schakel (Klokhuislaan 12).

In de Zuiderkerk is op dinsdagmorgen – eens in de veertien dagen - ook een Stiltemoment (9.15-10.00 uur) en op vrijdag een Middaggebed (12.00-12.45 uur). Op de laatste zaterdag van de maand is dat er ook in de Grote Kerk (17.00-17.15 uur). Uiteraard kun je ook op zondagochtend naar de kerkdienst komen: in de Oase om 9.30 uur, in de Zuiderkerk om 10.00 uur, de Grote Kerk om 10.30 of De Schakel om 19.30 uur (eens in de veertien dagen.) Tenslotte is er in de wintermaanden eens per maand een welkomstdienst in de Oase om 19.30, een laagdrempelige dienst met veel zingen. Na afloop van alle diensten is er ook weer volop ruimte voor ontmoeting.

Samen wandelen

Een andere leuke manier om mensen te leren kennen is aansluiten bij het Samen Wandelen op de eerste woensdag van de maand. Dat begint om 9.30 uur met een kopje koffie of thee, daarna ga je met de groep ongeveer een uur lopen. Op 4 oktober is de start bij de Zuiderkerk, op 1 november bij de Hoeksteen en op 6 december bij de Arke (Flevo 161).

Mulder: ,,Hoe mooi kan het zijn? Een plek van ontmoeting, zomaar even dat gevoel van verbinding ervaren door dat ene gesprek, dat luisterend oor. Mijn oproep aan iedereen: voel je vrij om ook eens gast in de kerk te zijn. We verwelkomen je graag.”

Afbeelding
Column Melissa: Waar mensen werken, worden fouten gemaakt en 'sorry' gezegd Column 17 uur geleden
Afbeelding
Kerstconcert 'Ljocht' in Grote Kerk Drachten Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Disco Tropicana, DeWolff en Living Colour in Iduna Cultuur 2 dec., 18:00
Afbeelding
Bibliotheken blijven helpen bij toeslagen en belastingen Samenleving 2 dec., 15:00
Afbeelding
Vijf tips om Sinterklaas te vieren Samenleving 2 dec., 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Samen verder Column 1 dec., 18:00
Afbeelding
Koop uw kerstboom bij kerstboomkwekerij Nijtap Algemeen 1 dec., 15:00
Afbeelding
“Beleef een levensechte game bij House of VR!" Zakelijk 1 dec., 12:00