Afbeelding
Foto: St. Oudheidskamer Drachtstercompagnie

Steunactie voor Stichting Oudheidskamer Drachtstercompagnie

Samenleving

De Stichting Oudheidskamer in Drachtercompagnie kan het voormalig buurthuis ‘It Gebouke’ voor een symbolisch bedrag overnemen van Plaatselijk Belang. Deze historische plek leent zich bij uitstek voor het tentoonstellen van goederen en informatie over de geschiedenis van Drachtstercompagnie en omgeving. Voor de verschuldigde overdrachtsbelasting van 15.000 euro vraagt de stichting hulp. 

It Gebouke is in 1938 door ‘juffer’ Gelkje van Kooten aan het dorp geschonken om dienst te doen als buurthuis. Het verenigingsgebouwtje moest worden gebruikt ter bevordering van de stoffelijke en culturele belangen van de bevolking van Drachtstercompagnie. Deze doelstelling sluit naadloos aan bij het doel va de St. Oudheidskamer en om het dorp leefbaar te houden zou het prachtig zijn dat de overname gaat lukken.

De oudheidskamer is een initiatief van de Histoaryske Kommisje Drachtster Kompenije (HKDK). Zij kregen van Plaatselijk Belang de opdracht om een oudheidskamer in het dorp te realiseren. Van 2013 -2020 had de stichting aan de Fallaetswei hiervoor een geschikte ruimte. Toen deze ruimte niet langer beschikbaar was, kwam de woonkamer naast Nijsgjirrich aan de Tsjerkebuorren in Drachtercompagnie vrij. Helaas is deze ruimte te klein voor de hele collectie. Daarom staat nu een deel van de collectie van de oudheidskamer in de opslag. 

Met de komst van een nieuw MFC in het dorp, komt er voor de stichting een ultieme plek vrij voor de oudheidskamer. Wilt u de stichting helpen? Dit kan door een donatie te doen op rekeningnummer: NL17 RABO 0177 8124 86 t.n.v. Stichting Oudheidskamer Drachtstercompagnie o.v.v. Steunactie It Gebouke. 

De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 15 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 17 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 23 uur geleden
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00
Afbeelding
Charmante en grappige Jip op zoek naar een nieuw thuis Verhalen uit de buurt 26 mrt, 12:00