Afbeelding
Foto: DB Media

Onderzoeksjournalist Darshan Boerema checkt hoe ver je kan gaan met een neprijbewijs: “Bizar dat het zo makkelijk gaat”

Persoonlijke verhalen

HEERENVEEN - Het kopen van een neprijbewijs: het lijkt misschien een grap, toch gebeurt het vaker dan je denkt. Lever een geboortedatum aan, stuur een pasfoto en voilà: je hebt zomaar een roze pasje in handen zonder dat je daar een examen voor hoeft af te leggen. Het lijkt onschuldig, maar de gevolgen van het daadwerkelijk gebruikmaken van het document zijn groot. Onderzoeksjournalist Darshan Boerema zoekt uit of mensen hier daadwerkelijk intrappen en hoe gevaarlijk het is als je daadwerkelijk gebruikmaakt van een neprijbewijs. 

“Een rijbewijs kopen is bizar makkelijk. Je zoekt het online op en na een paar zoekresultaten staat onze aanbieder er al tussen”, vertelt Boerema, die voor zijn nieuwe YouTubevideo een pasje kocht om te kijken hoe ver je daadwerkelijk kan gaan.

Oplichten wordt makkelijker

“Het rijbewijs ziet er wel nep uit”, vervolgt hij. Maar de missende echtheidskenmerken woeden niet gecontroleerd door het autoverhuurbedrijf in Leeuwarden waar Boerema een auto gereserveerd had. Zonder enige moeite kreeg hij een auto mee, ondanks dat hij niet zijn echte rijbewijs of ID-kaart toonde.

Offline 

De politie benadrukt dat het kopen van een neprijbewijs uiterst illegaal is. “Degene die het document aanbiedt is strafbaar, want je mag niet een vals rijbewijs verkopen. Maar degene die het in gebruikt neemt is echt de sjaak”, legt een agent uit. Ook het RDW drukt iedereen op het hart om hier niet aan te beginnen: “De koper van een vals rijbewijs is altijd strafbaar als het rijbewijs ten onrechte wordt gebruikt. Je riskeert een gevangenisstraf voor het hebben en gebruiken van een vals rijbewijs.”

Nieuwe video

Om nog meer bewijs te verzamelen vertrok het team van Darshan naar Groningen, waar ook bier en sigaretten zonder moeite meegegeven worden. Benieuwd naar hoe dit allemaal gelukt is? Check dan snel de nieuwste video van Darshan zoekt het uit: https://www.youtube.com/@DARSHANBOEREMA 

Afbeelding
Liva met de twee boeken die ze heeft voorgelezen: 'Lampje' en 'Films die nergens draaien'
Liva Hoekstra is dit jaar de Voorleeskampioen van Smallingerland Educatie 10 uur geleden
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 16 apr, 10:17
Afbeelding
Winnende ONT trein dendert nog even voort Sport 15 apr, 16:00
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Afbeelding
Grote belangstelling opening tentoonstelling Made in Fryslân: 100 jaar design Evenement 15 apr, 12:00
Afbeelding
Opening infocentrum Waterbouw.nl Sport 15 apr, 10:00
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00