(Van links naar rechts) Jelte Jan van der Zee, Kees Postma en Dylan van der Feen
(Van links naar rechts) Jelte Jan van der Zee, Kees Postma en Dylan van der Feen Foto: BME Bookings

Met je eerste nummer bekend worden lukt niet iedereen, maar OBZ wel met Ik Ben Kachel

Persoonlijke verhalen

OUDEBILDTZIJL - Jelte Jan van der Zee, Dylan van der Feen en Kees Postma van OBZ, drie jongens uit Oudebildtzijl, werden in 2021 ineens beroemd. Hun nummer ‘Ik Ben Kachel’ werd na een jaar op Spotify onverwacht mega-populair. Inmiddels staat de teller op meer dan zes miljoen streams op Spotify en bijna twee miljoen views op YouTube. OBZ heeft sinds hun doorbraak rond de twintig en dertig optredens gegeven door heel het land.

De naam OBZ is een beetje snel in elkaar geflanst, laat één van de jongens weten aan RondOm Vandaag. Toen ze in 2020 hun eerste nummer uitbrachten op Spotify, moesten ze een naam hebben. Dat werd dus uiteindelijk OBZ, vernoemd naar hun thuisdorp Oudebildtzijl. De groep bestaat uit Jelte Jan van der Zee, Dylan van der Feen en Kees Postma. Jelte Jan werkt in de metaalbouw in Franeker, Kees studeert Vastgoed en Makelaardij in Groningen en Dylan werkt als producer bij BME Bookings en heeft eerder muziek gemaakt voor andere artiesten. Jelte Jan van der Zee praat met ons over de totstandkoming en de toekomst van de jonge band.

Het ging van tienduizenden, naar tonnen, naar miljoenen streams.

Als grap bedoeld

“We zaten op een avondje een biertje te doen bij Kees, toen Dylan vroeg of ik mijn gitaar eens kon pakken. Ik ging een stukje spelen en Dylan vroeg of ik het wat langzamer kon spelen. Op dat stukje werd al snel de tekst ‘Ik Ben Kachel’ gezet. Dat zijn we daarna snel gaan opnemen en ergens eind 2020 is het op Spotify gekomen.” Het liedje was puur als grap bedoeld en alleen voor familie en vrienden. 

Onverwacht succes

Het nummer heeft bijna een jaar op Spotify gestaan, voordat het viral ging. “Het ging van tienduizenden streams, naar tonnen, naar miljoenen mensen die het nummer hadden opgezet. Het stond zelfs een tijdje op de eerste plek van de viral top 50 van Spotify.” Dit kwam mede doordat het nummer door Radio 538 werd gedraaid, maar vooral omdat het door jongeren werd gebruikt in een TikTok dansje. Nadat het nummer zo immens populair werd, werden de jongens gebeld door het boekingsbureau waar Dylan werkt. Nu zijn ze via BME Bookings te boeken op: www.bmebookings.nl/obz

Foute Anthem

Na het succes van hun eerste nummer kwamen de aanvragen voor optredens snel binnen. “We dachten; we gaan het gewoon proberen, we zien wel waar het schip strandt.” Inmiddels is er ook een hardstyle remix van het nummer uitgekomen, die ook de ruim twee miljoen streams heeft gepasseerd. “Er moest inderdaad nog even een stampnummer worden gemaakt”,  zegt Jelte Jan over die uitvoering.
Het nummer van de jongens uit Oudebildtzijl is op 7 juni van dit jaar door Qmusic uitgeroepen tot het Foute Anthem van Qmusic. Ze sleepten de winst met 61% van de stemmers binnen en wonnen zo van grote namen als Snelle en Elettra Lamborghini. Hun nummer zal nu regelmatig worden gedraaid op de radiozender en ze mogen ook optreden bij Qmusic. “Dat is wel lachen natuurlijk. We hadden van tevoren niet eens gedacht dat wij mee zouden doen, laat staan winnen”

Na Ik Ben Kachel ligt de lat natuurlijk wel tien keer hoger.

Verder gaan

De jongens uit Oudebildtzijl (ook wel Ouwe Syl) hebben eerder dit jaar hun tweede nummer uitgebracht. ‘Een Tactisch Barfje’ werd opgenomen in café Het Graauwe Paard, in hun thuisdorp. “Een nummer maken na zo’n grote hit is wel lastig, maar meestal verzinnen we wel wat. We kijken een beetje naar TikTok, wat daar geschikt voor zou zijn en er moet natuurlijk een beetje humor in zitten. Na ‘Ik Ben Kachel’ ligt de lat natuurlijk wel tien keer hoger.” 

Hoewel ‘Een Tactisch Barfje’ niet het succes van het debuutnummer kon evenaren, staat het nummer nu al op bijna tweehonderdduizend streams. “Dan baal je wel even, maar je kunt niet altijd zes gooien.” 10 juni kwam hun nieuwste nummer ‘Katjelam’ uit. “Daar hebben we al wel goede reacties op gehad. We wilden het meer in de stijl van ‘Ik Ben Kachel’ hebben, er is ook een lijn dat zegt ‘kachel ben ik al geweest’, als verwijzing naar ons succesnummer.”

Dan baal je wel even, maar je kunt niet altijd zes gooien.

“Als het nummer is afgerond wordt er samen een datum geprikt, nu was dat dus 10 juni. Nu zitten we bij BME Music.” Voor de release van hun nieuwste single voelen de jongens geen spanning. “Wij hoeven er niet van te leven. Ik werk zelf fulltime in de metaalbouw en in het weekend hebben we dan de optredens. Het is een uit de hand gelopen hobby waar we gewoon van genieten.”

Stilte voor de storm

Nu heeft OBZ het rustig, maar het duurt niet lang voor de optredens weer gaan beginnen. Het plan is om twee keer per week op te treden. De komende tijd treden ze negen keer op op Terschelling. Al verwacht Jelte Jan dat door het winnen van het Foute Anthem ze misschien nog wel meer optredens zullen krijgen. 

Het dorp vindt het succes van OBZ ‘hartstikke mooi.’ “Ze vragen ons steeds wanneer we eens in de voetbalkantine gaan optreden voor ze.”

!
Afbeelding
Met de auto weg op vakantie? Check voor vertrek je banden! Auto & Stijl 2 uur geleden
Afbeelding
Hoe kun je je gevoelige gegevens beschermen als je in online casino’s speelt? Recreatie & Ontspanning 4 uur geleden
Afbeelding
Friese Zweefvliegclub in nood; tijdelijk ‘vliegveld’ gezocht Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Lustrumeditie Coole Kidsnacht bij Friese musea Evenement 6 okt, 10:00
Afbeelding
Middeleeuwse figuren komen ‘s avonds tot leven in het Fries Museum Cultuur 5 okt, 11:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Let op de ‘kleintjes’ Column 4 okt, 18:00
Afbeelding
“Ik wens iedereen een klein stukje Jitze toe” Persoonlijke verhalen 4 okt, 12:00
Afbeelding
Seizoenspresentatie kamerkoor Hortus Vocalis Cultuur 3 okt, 12:00