De vertaalcomputer werkt gemakkelijk en snel en voldoet aan de wetten van de privacy, omdat gesprekken niet gelogd worden.
De vertaalcomputer werkt gemakkelijk en snel en voldoet aan de wetten van de privacy, omdat gesprekken niet gelogd worden. Foto: Kijlstra Ambulancezorg

Kijlstra Ambulancezorg neemt taalbarrière weg met vertaalcomputer

Gezondheid

Kijlstra Ambulancezorg rust de inventaris van de ambulance uit met een compacte vertaalcomputer. Hierdoor is communicatie met patiënten in 74 talen mogelijk. Een waardevolle aanvulling vindt regiomanager Theunis Doornbos. “Het idee was al eerder geopperd, maar met de verwachte vluchtelingenstroom uit Oekraïne is de aanschaf versneld.”

Bij het leveren van de juiste zorg kan een taalbarrière een flinke belemmering zijn. “Door gebruik te maken van de vertaalcomputer, kunnen we zelf het gesprek voeren met de patiënt. Niet alleen als we ter plaatse zijn, maar ook gedurende de rit.” Juist dat laatste wordt als groot voordeel gezien.

Betere werkdiagnose en doorverwijzing

De ambulancebemanning kan met de vertaalcomputer zonder tussenkomst van een derde partij doorvragen op het klachtenpatroon van de patiënt en verdiepingsvragen stellen. “Dit leidt niet alleen tot een betere werkdiagnose, maar zorgt ook voor een betere doorverwijzing naar de juiste instelling of specialist”, aldus Doornbos.

Snel schakelen

De vertaalcomputer werkt gemakkelijk en snel en voldoet aan de wetten van de privacy, omdat gesprekken niet gelogd worden. Behalve gesproken tekst, kan ook geschreven tekst vertaald worden. Nu wordt soms tijdens de hulpverlening de tolkentelefoon gebruikt of omstanders fungeren als tolk. Dat is niet altijd efficiënt. “Juist op momenten dat acute zorg nodig is, willen we snel kunnen schakelen zodat de patiëntenzorg niet in het gedrang komt.”


Afbeelding
Afbeelding
ALDI Drachten vanaf 15 april dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 5 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 7 uur geleden
Mirjam, Klaske en Tineke vertellen trots over de stappen die de praktijk heeft gezet.
Verloskundigenpraktijk Wolkom: "Voor elke ouder en iedere baby een kansrijke start" Gezondheid 7 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 19 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 21 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt gisteren
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 28 mrt, 08:00
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00