Robertino van As is Energiecoach bij de Gemeente Leeuwarden.
Robertino van As is Energiecoach bij de Gemeente Leeuwarden. Foto: Rob Dijkstra

De Energiecoach van de Gemeente Leeuwarden helpt bij energiebesparing

Duurzaamheid

LEEUWARDEN - Torenhoge energierekeningen? Zie je door de bomen het bos niet meer? Schakel dan (tijdig) de hulp in van een Energiecoach bij de Gemeente Leeuwarden! De Energiecoach helpt je (vrijblijvend) graag met het omlaag brengen van je verbruik. RondOm Leeuwarden praat er over met Energiecoach Robertino van As. 

“Met een aantal kleine aanpassingen kun je al heel veel energie besparen”, vertelt Robertino enthousiast. Hij laat een groene doos zien, waar in het groot ‘ECO’ op staat. “Dit is onze Energiebox. Deze Energieboxen krijgen mensen als ze een gesprek aanvragen met de Energiecoach via het Energieloket van de Gemeente Leeuwarden. Deze nemen wij mee bij ons eerste coachgesprek.” 

De Energiebox

De boxen zijn bedoeld voor inwoners van de Gemeente Leeuwarden met een minima inkomen en/of een (bijstands)uitkering. De Energiebox bevat een aantal simpele producten die helpen bij het besparen van energie, zoals tochtstrips en ledlampen. “Aan de hand van deze producten kunnen wij heel makkelijk laten zien hoeveel energie je al kunt besparen door kleine dingen te veranderen. Dat doen we met behulp van de slimme meter, die bijna iedereen al in huis heeft. Er staat op de slimme meter een kopje met ‘actueel vermogen’ en die liegt niet. Dus als ik tegen jou zeg: ik heb hier een ledlampje van 4 watt en jij blijft bij hoog en laag beweren dat het ledlampje van 25 watt net zoveel verbruikt, dan kijken we even naar de slimme meter. We vergelijken op de slimme meter direct de lampen met elkaar en laten de verschillen zien. Zo doen we dat met alles, wasmachines, drogers en noem maar op. Zo raken mensen pas echt bewust van hoe ze eigenlijk met hun apparaten omgaan.” 


Op een gegeven moment wordt het echt een sport om energie te besparen.

Energie besparen is een sport

Robertino haalt veel voldoening uit het helpen van mensen. “Ik had vanochtend nog iemand die me vertelde dat ze voor het eerst in haar leven geld terug had gekregen op de jaarrekening. En dat in een tijd waarbij de prijzen alleen maar gestegen zijn! Daar haal je natuurlijk enorm veel voldoening uit als Energiecoach. Op een gegeven moment wordt het ook echt een sport voor mensen om te besparen.”

Tips om te besparen

Als tips noemt Robertino om de lampen te vervangen met led en korter en/of minder te gaan douchen. “Met douchen kun je enorm veel besparen. Ga iedere dag eens 5 minuten douchen, in plaats van 10 en vervang bijvoorbeeld je douchekop met een waterbesparende variant. Haal de stekker van je televisie uit het stopcontact en laat hem niet op standby staan. Het zijn allemaal van die kleine dingetjes, waardoor je uiteindelijk flink kunt besparen op je jaarrekening, maar waarbij je bovenal duurzamer omgaat met het milieu”, licht Robertino toe. 

Ben jij nieuwsgierig geworden naar de Energiebox en wil je advies van een Energiecoach? Vraag nu vrijblijvend een gesprek aan via het Energieloket, op de website: www.energieloketleeuwarden.nl.

Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 2 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 6 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 18 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 20 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00