Afbeelding

Looft den Heer is al 125 jaar het muziekkorps van en voor Garyp

Cultuur

GARYP - Christelijke Muziekvereniging Looft den Heer in Garyp viert op 8 oktober haar 125-jarig jubileum met een reünie en een concert. Het bestuur van Looft den Heer is blij dat het korps goed door de coronacrisis is gekomen. Voorzitter Sieds Wobbes: “Wy hawwe in protte ups en downs belibbe, mar op dit stuit giet it hiel goed.”

Looft den Heer werd op 7 oktober 1897 opgericht als fanfare. In 1982 maakte men de keuze om als brassband verder te gaan. In de nieuwe vorm kon het korps goed meekomen op concoursen en speelde zelfs kort in de ere-afdeling van de toenmalige bond KNFM. Ook groeide het ledenaantal. Daarom werd het korps in 1988 opgesplitst in een A- en een B-korps. 

Maar Looft den Heer kreeg ook te maken met teruglopende ledenaantallen. Een kleine 30 jaar na de splitsing besloot men daarom om weer met één korps verder te gaan. Er zijn korpsen die talenten uit andere dorpen halen. Looft den Heer doet dit echter niet. “Wy binne in korps foar it doarp”, zegt bestuurslid Nelie Visser. “Dêrom hawwe wy sein: ‘Wy moatte gjin muoilike stikken mear spylje op konkoersen.”

De bestuursleden zijn het erover eens dat er een geweldige sfeer heerst in het korps. Volgens secretaris Anne Albada is dit mede de verdienste van de dirigenten van de afgelopen jaren. “Wy hawwe altyd in hiel soad lok hân mei de dirigenten. Tanksij harren ynset stiet it korps der sa goed foar.” 

Op 8 oktober speelt het korps voor de pauze in de hedendaagse bezetting met negentien leden en een aantal hulpen. Na de pauze spelen ook oud-leden mee. Dan zitten er vijftig muzikanten op het podium. “It soe moai wêze as troch it reünykonsert âld-leden inoar ynspirearje om wer te spyljen”, zegt Wobbes.

Het concert begint om 20.00 uur in de Andreastsjerke in Garyp. De toegang is gratis. Vanaf 15.00 uur is er een reünie in Mienskipssintrum It Geahûs. Het bestuur heeft geprobeerd zoveel mogelijk oud-leden te benaderen, maar kon niet van iedereen contactgegevens achterhalen. Oud-leden die geen uitnodiging hebben ontvangen, zijn ook van harte welkom. Als afsluiting van het jubileum begeleidt Looft den Heer zondag een jubileumkerkdienst. 

Afbeelding
!
Afbeelding
Kerstconcert The Martin Mans Formation in Grote Kerk Drachten Evenement 3 uur geleden
Afbeelding
ChristenUnie wil provinciale samenwerking met Havennetwerk Fryslân Politiek 7 uur geleden
Afbeelding
Uw naaste overlijdt; wat moet u regelen bij de Belastingdienst? Samenleving 21 uur geleden
Afbeelding
Arriva: meer treinen in het Noorden Samenleving 30 nov, 08:46
Afbeelding
Erik is een waardevolle vrijwilliger bij DZ&PC Samenleving 29 nov, 12:00
Afbeelding
Rob Alflen nieuwe assistent-trainer SC Cambuur Sport 28 nov, 11:32
Afbeelding
Friezin Janke Reitsma raakt met debuut ‘Niets ontgaat ons’ Cultuur 27 nov, 12:00
Afbeelding
“Het is en blijft je kind” Samenleving 27 nov, 12:00