Afbeelding
Foto: Provinsje Fryslân

Gezamenlijk plan voor steun Friese beeldende kunstenaars

Cultuur

FRIESLAND -  Er komt betere ondersteuning voor Friese beeldende kunstenaars. Samen met verschillende partners uit de culturele sector heeft Keunstwurk daarvoor een plan gemaakt. Kern van het plan is om met elkaar te zorgen voor een stevig netwerk voor beeldende kunstenaars en vormgevers. Daarmee ontstaat er een betere basis voor hun toekomst. In juni besluit Provinciale Staten over dit plan.

Voor het gezamenlijke plan wil Provincie Fryslân tot en met 2024, 80.000 euro per jaar vrijmaken. Dit bedrag komt uit het corona herstelpakket No en Moarn II. Volgens de kunstsector ontbreekt het nu aan verschillende functies voor beeldend kunstenaars zoals één loket voor vragen en advies, ontmoetingen zoals symposia en artistiek inhoudelijke ondersteuning. Uit onderzoek dat door onderzoeksbureau Sira Consulting is gedaan, blijkt dat deze hiaten er inderdaad zijn en dat financiële ondersteuning vanuit de provincie nodig is. Het onderzoeksbureau heeft ook aangegeven dat de kunstsector zelf met een inhoudelijke oplossing moet komen. Dat is het gezamenlijke plan geworden.

Eén loket voor beeldend kunstenaars

Professioneel beeldend kunstenaars uit Fryslân kunnen, na goedkeuring van het plan, binnenkort voor informatie, vragen en advies terecht bij een speciaal ingericht loket. Daarnaast willen de kernpartners verschillende artistiek inhoudelijke activiteiten organiseren voor de beroepsgroep.

Volgens het onderzoek vindt de sector het creëren van overzicht en het opbouwen van stevige kunstnetwerken belangrijk. Zowel de ervaren professionele kunstenaars als jonge startende kunstenaars geven aan dat dit nodig is om het beroep van beeldend kunstenaar goed te kunnen uitoefenen.

Het netwerk is een samenwerking tussen de partners Fries Museum, BOK, Museum Belvédère, Media Art Friesland, VHDG, Kunsthuis SYB, FRIA, Kunstacademie Friesland en de Museumfederatie, met Keunstwurk als penvoerder.

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 1 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 11 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws gisteren
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00