Afbeelding
Foto: Rob Dijkstra

Column Rijkele Dijkstra: Verkiezingen provinciale staten

Column

Op 15 maart mogen we weer naar de stembus. Dit maal om de leden van de provinciale staten te kiezen. Uit recente onderzoeken is gebleken dat de gemiddelde burger nauwelijks weet waar hij of zij op stemt. Ondanks dat de provincie dichtbij is, is de afstand naar de provinciale politiek groot. Het enige interessante aan deze verkiezingen is het feit dat de eerste kamer indirect wordt gekozen aan de hand van de verkiezingsuitslag.

Bij gemeentelijke verkiezingen is een duidelijke verbinding met de directe leefomgeving en is het veel tastbaarder. Landelijke verkiezingen zijn vanwege de impact op ons allen ook zeer belangrijk. Deze provinciale tussenlaag is wat mij betreft een onzichtbare bestuurslaag. Mijn idee is dan ook om deze verkiezingen maar te schrappen of in ieder geval op een andere manier tot de samenstelling van het provinciale bestuur te komen.

Als eerste zouden we de verkiezingen van de eerste kamer direct moeten doen en loskoppelen van de verkiezingen voor de provinciale staten. Het antieke beginsel uit 1848 dat de provinciale staten de eerste kamer kiezen is niet meer van deze tijd. 

Verder lijkt het mij een goede optie om de leden voor provinciale staten te laten kiezen door de gemeentelijke besturen. Zeg maar op de manier waarop nu de eerste kamer wordt gekozen door de provinciale staten. Gemeente en provincie staan dichter bij elkaar en je krijgt dan een juistere afspiegeling van de provinciale bevolking in de staten. 

Verkiezingen voor waterschappen zijn mij ook een raadsel. Ik denk dat ook daar de nodige hervormingen op hun plaats zijn.

Al met al mag Nederland, bestuurlijk wel eens goed op de schop. Wellicht dat we dan weer meer vertrouwen krijgen in de politiek. Stemmen is een prachtig recht maar dan liever wel met een goed gevoel. Dat missen we te vaak.

Afbeelding
Laatste kans gratis HPV-vaccinatie jongvolwassenen in Fryslân Zorg & Welzijn 2 jun., 12:00
Afbeelding
Hûnekopfestival met XXL-editie in het Thalenpark in Drachten Cultuur 2 jun., 08:00
Afbeelding
Kinderen zoeken naar bootsmannetjes en schaatsenrijders Natuur 1 jun., 18:00
Afbeelding
Hoe sierkussens je interieur kunnen verrijken Algemeen 1 jun., 14:46
Afbeelding
Zo lost TENA men incontinentieproblemen op Algemeen 1 jun., 12:00
Afbeelding
Visles op De Kameleon Drachten Educatie 1 jun., 12:00
Afbeelding
Opname bij Geldmaat automaten blijft gratis voor particulieren Samenleving 1 jun., 10:22
Afbeelding
'Boeren melden zich voor problemen mentale gezondheid' Zorg & Welzijn 31 mei, 15:00