Afbeelding
Foto: Rob Dijkstra

Column Rijkele Dijkstra: De broekriem aanhalen

Column

De inflatie blijft maar oplopen en het leven is voor iedereen behoorlijk duur aan het worden. Eigenlijk wordt iedereen hierdoor geraakt en zal het bestedingspatroon behoorlijk moeten worden aangepast. De grote boosdoener in dit alles zijn natuurlijk de oplopende energiekosten. Helaas lopen deze niet alleen bij de huishoudens op maar ook bij alle bedrijven. Vooral de bedrijven die een grote hoeveelheid energie verbruiken hebben ontzettend veel financiële pijn. De enige manier om dit op te vangen is het doorberekenen van deze extra kosten met als gevolg nog meer inflatie.

Laten we hopen dat het rumoer in de wereld wat afneemt en dat we over een niet al te lange termijn een bijna normale gasprijs kunnen verwachten. Tot die tijd is het wel erg spannend aan het worden. Ik ben geen econoom maar kan wel logisch nadenken. Als we de inflatie willen gaan compenseren door fors hogere lonen gaan we volgens mij zien dat de inflatie nog verder zal oplopen. Hogere lonen betekend nog meer kosten voor het bedrijfsleven, die het toch al erg zwaar heeft op het ogenblik, die deze kosten zal gaan verrekenen in hun diensten en producten. Dit gaat betekenen dat we eigenlijk niets opschieten met een loonsverhoging.

Ik begrijp 100% dat iedereen graag wat meer te besteden heeft, maar begrijp ook dat dit niet de oplossing is waar we naar moeten streven. Bijvoorbeeld de NS. Onder druk van de bonden is het salaris met 10% verhoogd. Het logische gevolg is dat de treinkaartjes met 8% worden verhoogd.

We mogen hopen dat de overheid op een eerlijke manier de mensen gaat compenseren, hun extra inkomsten uit gas gaat delen met ons allen. Op deze manier en met hier en daar toch de broekriem aanhalen, moeten we met z’n allen door deze donkere periode zien te komen.

Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 1 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 uur geleden
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 23 uur geleden
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 23 uur geleden
Liva met de twee boeken die ze heeft voorgelezen: 'Lampje' en 'Films die nergens draaien'
Liva Hoekstra is dit jaar de Voorleeskampioen van Smallingerland Educatie 17 apr, 16:00
Afbeelding
"Spot de reusachtige mammoet, indrukwekkende sabeltandtijger en de brullende holenbeer!" Algemeen 17 apr, 12:00