Afbeelding

Binnenkort bij Pier’s Hiem: unieke wildproeverijen

Bedrijf in beeld

NIJ BEETS - Binnenkort zijn er bij Pier’s Hiem weer een drietal bijzondere wildexcusies met aansluitend wildproeverijen. Tijdens deze middagen maakt u als gast kennis met de unieke smaak van wild. Daarnaast is natuurkenner én Oud Grouster Age Kleinhuis aanwezig om u alles te vertellen over de natuur om u heen en het wild op uw bord. Hij neemt u ook graag mee naar de Kraenlânen. We spraken met eigenaar en chef-kok van Pier’s Hiem Brugt Jonker over hun bekende wild evenementen.

Dit jaar is het alweer de derde keer dat Pier’s Hiem hun populaire wildproeverij organiseert. Dit jaar geen buffet, want rondlopen in een restaurant tijdens corona is uit den boze, maar in de vorm van een diner aan tafel. Het wild wordt in grote schalen en in verschillende stoofpotjes bij u aan tafel gebracht, waarbij u als gast kennis kan maken met de verschillende smaken van wild. 

Wat u kan verwachten? Jonker licht een tipje van de sluier op: “Op het menu staan onder andere hertenham, wildpaté, wild carpaccio en wilde gans. Daarnaast zullen er ook verschillende stoofpotjes bereid worden, onder andere van hert.” Wild is een bijzonder gerecht, omdat het heel erg seizoensgebonden is. Het wildseizoen in Nederland start op 15 oktober en eindigt op 24 januari en jagers moeten zich aan strenge richtlijnen houden: “Zo mag je niet jagen als er sneeuw ligt, omdat het dier dan geen schijn van kans heeft.” Jonker wordt als chef-kok dus uitgedaagd om met lokale, verse en seizoensproducten te werken. In het stoofpotje zitten bijvoorbeeld verse jeneverbessen, kruidnagel en laurier. 

De kenner zal het opvallen dat deze kruiden een sterke en karakteristieke smaak hebben. Een bewuste keuze, volgens Jonker: “Wild zelf heeft ook een sterke, authentieke smaak. Dat komt omdat zij in het wild een heel afwisselend en natuurlijk dieet hebben. Rund eet alleen het gras dat op het land van de boer staat, terwijl een wild hert alles kan eten wat hij in de omgeving kan vinden. Het komt weleens voor dat als wild leefde in een omgeving waar veel van een bepaald soort kruid voorkomt, het vlees zonder enige bereiding al smaakt naar die kruiden. Heel bijzonder.”

Jonker heeft veel kennis over de producten waarmee hij werkt en bij wild weet hij precies waar het dier geschoten is. De gans waarmee zij gaan werken is heel lokaal en in de buurt van Nij Beets geschoten, het hert komt uit de Bohemen, een gebied in Tsjechië. Voor de wildproeverij kunnen gasten met natuurkenner Kleinhuis een wandeling door natuurgebied de Kraenlânen maken om te leren over het levend wild van de omgeving en ook bij aanvang is hij er om het één en ander te vertellen over de natuur én het wild dat zij straks gaan eten. Om op temperatuur te blijven krijgt u halverwege een jachtbitter in de vogeluitkijk hut

De wildevenementen van Pier’s Hiem zijn altijd heel populair en snel vol. Op de website of telefonisch kun je reserveren voor de excursie met proeverij. De wilddiners zijn op 25 oktober, 8 november en 13 december en Familie Jonker hoopt ook volgend jaar weer een aantal mooie gerechten met wild te kunnen serveren. Houdt daarvoor de website in te gaten. 

Domela Nieuwenhuisweg 114
9245 VD Nij-Beets
T: 0512 461900 
www.piershiem.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 10 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 20 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00