Afbeelding

Hoe onze boeren de dokters van de toekomst kunnen zijn

Bedrijf in beeld

Nieuwe manier van landbouw maakt ons eten weer gezond 

Zonder dat we het weten bevat ons eten al jarenlang steeds minder voedingsstoffen. Arnold van Woerkom staat als boer bij de start van dit probleem en ontwikkelde, samen met een kennisnetwerk een ‘nieuwe’ manier van landbouwen. Door zo min mogelijk chemische oplossingen te gebruiken bevatten zijn producten veel meer gebalanceerde voedingsstoffen. Hij noemde het Bodemisch Food, omdat deze ‘nieuwe’ manier producten voortbrengt die ziektes voorkomen en (sneller) genezen. Dat bewezen ze al in ziekenhuizen en revalidatiecentra. RondOm Vandaag sprak Arnold over zijn bijzondere zoektocht naar écht gezond eten. 

“Ik kom uit een boerenfamilie; mijn opa leerde alles over het vak aan mijn vader. Ik leerde weer alles van hem. Het werk doen we al een hele tijd op dezelfde manier. Wat ik leerde aan de keukentafel van mijn vader werd nog weer bevestigd door de landbouwschool. Natuurlijk was er wel kritiek vanuit de samenleving, maar wij hadden geleerd dat het zo moest, dus deden we het zo. Stiekem vond ik best dat ze wel een punt hadden, maar de vraag was steeds weer; hoe moeten we het dan wel doen?”

“Eind jaren ‘70 vertelde mijn zoon dat ook hij graag boer zou willen worden. Ik voelde toen gelijk onbewust aan dat er nu echt wat zou moeten veranderen. Als we zo door zouden gaan met z’n allen, dan zou er geen toekomst meer voor mijn zoon zijn. Dus heb ik mijn mouwen opgestroopt en ben op zoek gegaan naar antwoorden.”

“Ik sprak met collega-boeren die in dezelfde positie zaten, maar zij kwamen meer met problemen dan oplossingen. Dit was niet de weg. Daarom begon ik te praten met verkopers van producten die op bezoek kwamen bij ons. Volgens hen hoefde ik mij niet zo zorgen te maken. Ik was niets opgeschoten en moest ergens anders op zoek naar antwoorden.”

Het kennisnetwerk van Bodemisch Food

“Marco van Gurp was één van de ‘erfbetreders’ die mij wel kon helpen. Samen gingen we op zoek naar informatie, op zoek naar een ander verhaal. We struinden sociale media af, lazen blogs, krantenberichten, columns, rapporten en boeken over voedselproductie. Langzaam maar zeker bouwden we een enorm kennisnetwerk op. Met al die informatie ontwikkelden we een nieuwe, ‘alternatieve’ manier van landbouw.”

“Nou, nieuw, dat is het eigenlijk juist niet! Vroeger werd je als boer afgerekend op slechte grond. Nu kunnen boeren met chemie, met farmacie, met techniek en machines de natuur zo bewerken dat slechte grond geen probleem is. Boeren zijn intussen heel goed geworden in het manipuleren van de natuur.”

“Maar je kan de natuur niet manipuleren! Dat blijkt onder andere uit een Engels onderzoek. Een lab daar had in 1940 de opdracht gekregen om de voedingswaarden van een gemiddeld voedselpakket te berekenen. Om het jaar voerden ze dit onderzoek opnieuw uit met dezelfde of vergelijkbare producten. Eigenlijk durfde ik niet zo goed naar de resultaten te kijken. Tussen 1940 en 2002 heeft ons eten gemiddeld 60% van de voedingswaarde verloren. Ik stond perplex. Zo’n officieel rapport, daar kun je niet om heen, maar de boer in mij twijfelde. Wist ik zo weinig over het product dat ik produceerde?”

De verantwoordelijkheid van de boer

“Als voedselproducent hebben wij boeren een verantwoordelijkheid naar de mensen toe. Onze producten moeten je sterk en gezond maken. Maar door het werkproces van onze boeren is het hedendaags voedsel ziekmakend. Dat blijkt uit zoveel officiële onderzoeken. Toevallig vandaag kwamen Europese onderzoekers nog met de oproep dat onze voeding radicaal moet veranderen, omdat het ons letterlijk ziek maakt.”

“De oorzaak is een onbalans in voedingswaarden die wij als boeren beïnvloeden door wat wij in de grond stoppen en hoe we met de grond omgaan. Als je een soeplepel gezonde grond zou nemen, dan zit daar meer leven in dan dat er mensen op aarde zijn. Het leven in de grond moet in balans zijn zodat het leven wat erin groeit ook in balans is. Wat er nu gebeurt is dat men een kleine onbalans probeert te fixen met chemicaliën waardoor de aarde juist nog meer uit balans raakt. Dan gebruikt men weer chemicaliën, een grotere onbalans, etc, etc. Het gevolg; voeding dat ziekmakend is.”

Terug naar de oude manier

“We moeten terug naar de oude manier van landbouw en onszelf aanleren wat de natuurlijke wetten zijn. Chemicaliën zouden we totaal moeten afzweren en in plaats daarvan kunnen boeren natuurlijke, biologische en organische oplossingen gebruiken die past bij de bodem. Op onze boerderij doen we dit nu al zo’n twintig jaar en het werkt echt! In 2016 heb ik 8 monsters genomen van aardappelen. Niet alleen mijn eigen, maar ook van boeren die niet volgens onze methode werken of daar nog maar gedeeltelijk mee zijn begonnen of boeren die op een biologische manier werken. Gemiddeld bevatten onze aardappelen 30% meer voedingsstoffen! Misschien nog veel belangrijker is dat de balans tussen die voedingswaarden veel beter is. Ons geproduceerd voedsel bevat de voedingsstoffen die ons lichaam van ons voedsel vraagt.”

“Al onze bevindingen brachten we samen en daarmee ontwikkelden we een landbouwsysteem die de bodem heelt en voedt. We noemden onze producten Bodemisch Food, omdat ik zeker weet dat voedsel ook op medisch gebied veel kan betekenen. Ziekenhuize en revalidatie centra’s laten de resultaten al zien. Ga maar na, als je iets eet dat totaal uit balans is, dan brengt dat je lichaam ook uit balans. Het eten dat we nu eten maakt ons ziek! Als boer is het mijn verantwoordelijkheid om gezond eten te produceren, maar ik kan het niet alleen.”

Samen naar beter voedsel

“Mijn hoop is dat we er samen voor kunnen zorgen dat onze voedselproductie weer in balans is. Niet alleen de producenten moeten hiervoor knokken, ook de consumenten. Het is een strijd die we samen moeten winnen. Als ons eten weer voedzamer wordt zullen we er allemaal op vooruit gaan. We zullen minder pijn en leed hebben, langer zelfstandiger kunnen leven, onze hormoonhuishouding wordt stabiel, het metabolische systeem gaat optimaal functioneren, we voelen ons niet alleen fitter, maar ook beter in ons vel. Daarnaast zullen ook zorgkosten dalen. Goede voeding bewijst keer op keer in onderzoeken dat het ziektes kan voorkomen én genezen. Voedsel als medicijn dus, zonder schadelijke bijwerkingen. Dit is de tijd om aan iedereen te laten zien: het kan wél anders!”

Al jaren is Arnold bezig met de Bodemisch Food Expertise en zijn beweging wordt steeds groter. Toch blijft hij ook de consument nodig hebben. Als u, als consument, benieuwd bent naar de producten van Bodemisch Food kunt u uw winkelier hierover aanspreken. Samen kunnen jullie regelen dat de producten van Arnold ook in uw supermarkt en speciaalzaak komen te liggen. Natuurlijk kun je zelf ook contact leggen met Bodemisch Food om producten te bestellen. 

Naast Bodemisch Food eten kunt u natuurlijk ook zelf meewerken en meedenken aan deze beweging. Als boer kunt u bijvoorbeeld zelf ook op deze manier voedsel produceren. Als consument kun je denken aan een participatieovereenkomst. Neemt u gerust contact op voor een kennismakingsgesprek. Zo werken we allemaal samen om gezond voedsel te produceren zoals het hoort. 

De bodem wordt onze medicijnkast, ons eten worden medicijnen zonder schadelijke bijwerkingen. Boer en burger werken samen vanuit de Bodemisch Food Expertise en worden de dokter van de toekomst. Bel 06 – 506 401 45 of mail Arnold van Woerkom of kijk op Google Bodemisch Food en u krijgt meer info.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
24 mei verschijnt bij uitgeverij Noordboek Klooster Claercamppad: Wandel- en Fietsroutes door de Friese Waddendelta Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Jeanne Bieruma Oosting terug in Beetstezwaag: speciale rondleidingen Recreatie & Ontspanning 7 uur geleden
Afbeelding
Arriva verbindt zich opnieuw aan Tall Ships Races Harlingen Evenement 21 uur geleden
Afbeelding
BoekStartdag voor baby’s en peuters in Bibliotheek Drachten Educatie 22 mei, 15:00
Afbeelding
Mensen zijn bewuster gaan kijken naar de uitvaart Zakelijk 22 mei, 12:00
Afbeelding
Samen lezen tijdens de Samenleessessies in Bibliotheek Drachten Educatie 22 mei, 08:00
Afbeelding
Elske DeWall is weer helemaal terug: “ik was mezelf aan het verstoppen” Persoonlijke verhalen 21 mei, 18:00
Afbeelding
“Sport speelt een grote rol in de ontwikkeling van kinderen”: VSO Talryk doet mee aan Bijzondere Zaalvoetbaltoernooi Sport 21 mei, 14:30