Het Nij Talint Orkest bestaat uit een mix van ervaren mensen en mensen die nog nooit een instrument bespeeld hebben.
Het Nij Talint Orkest bestaat uit een mix van ervaren mensen en mensen die nog nooit een instrument bespeeld hebben. Foto: PDF-grafie

Muziekvereniging Drachtster Harmonie organiseert Nij Talint Orkest Drachten

Evenement

DRACHTEN - Heb jij ooit muziek gemaakt of is het altijd al jouw droom geweest om in een groot orkest te spelen? Dan is dit jouw kans! Muziekvereniging Drachtster Harmonie organiseert namelijk het Nij Talint Orkest in Drachten. Lijkt het jou bijzonder om deel uit te maken van een orkest en een spectaculair concert weg te geven, geef je dan snel op voor het Nij Talint Orkest. Judith Pool van Drachtster Harmonie legt uit hoe dat in zijn werk gaat.

“Het Nij Talint Orkest bestaat uit een mix van ervaren mensen en mensen die nog nooit een instrument bespeeld hebben, maar wel de droom hebben om dat te doen”, legt Judith uit. Het project is bedoeld om mensen (weer) enthousiast te maken voor muziek, maar ook om mensen laagdrempelig samen te brengen. “Zoals bij meerdere verenigingen loopt het aantal leden niet op. Er zijn in de coronatijd best veel mensen gestopt en het is lastig om nieuwe leden te werven. Dit project sprak ons heel erg aan, omdat het een leuke manier is om weer met elkaar in contact te komen en samen muziek te maken.” 

Een succesvol concept

Dirigent Guus Pieksma uit Sneek is de bedenker van het muzikale concept. Samen met Annewiep Bloem organiseerde hij het Nij Talint Orkest al zeer succesvol in andere gemeenten. “Vanuit andere gemeentes hoorden wij vele succesverhalen. We zijn een week voor kerst begonnen om campagne te maken en hebben nu al meer dan 15 aanmeldingen binnen. Dat gaat van mensen die in het verleden al eens hebben gespeeld, tot aan mensen die eens een (ander) instrument willen proberen. Mensen die zeggen: dit is een droom die uitkomt, of: dit heb ik altijd al willen doen. Dat is natuurlijk erg leuk om te zien”, vertelt Judith enthousiast. 

In tien weken de basisprincipes

De basis voor een mooi orkest staat dus al, maar daar kunnen natuurlijk nog heel veel mensen bij! “Mocht je dus mee willen doen, meld je dan gerust aan! In een programma van tien weken, iedere week op zaterdagochtend in MFA De Bouwen, zorgen we samen met de dirigent dat je de basisprincipes van het instrument leert kennen. Daarin proberen we mensen zoveel mogelijk tegemoet te komen qua instrument en zijn we daarin creatief. Zo wilde iemand bijvoorbeeld heel graag een bugel bespelen (koperen blaasinstrument). Die speelt niet standaard in een harmonie orkest, maar daar kunnen we dan wel een aanpassing voor maken”, legt Judith uit. 

“Samen met de dirigent
zorgen we dat je de
basisprincipes van het
instrument leert kennen.”

Een feestelijk eindconcert

Na tien weken zal er een schitterend concert gegeven worden aan belangstellenden. “Daarmee wordt de repetitieperiode feestelijk afgesloten. Het minimum aantal aanmeldingen is al gehaald, waardoor het project in ieder geval doorgang kan vinden”, vertelt Judith. Op dit moment is de verdeling van de instrumenten nog wel wat eenzijdig, zo zijn vooral koperinstrument bespelers nog van harte welkom. “De trompet, bariton, trombone en de bas, die sectie kunnen we goed gebruiken, maar mocht je een ander instrument willen bespelen, laat je dan zeker niet weerhouden! Iedereen is van harte welkom. Samen kijken we hoe we het orkest vorm kunnen geven.” 

Een natuurlijk vervolg

Judith hoopt dat de groep ook na het project bij elkaar blijft. “De bedoeling is wel om na die tien weken bij elkaar te blijven als groep en dan bijvoorbeeld één keer in de 14 dagen samen te spelen. Het zou mooi zijn als mensen in die andere week dan bijvoorbeeld les zouden nemen. We snappen dat mensen ook werken en een gezinsleven hebben, daarom willen we het zeker geen verplichting maken. Het zou mooi zijn als de mensen geleidelijk en natuurlijk samenvloeien met ons orkest. Dat is uiteindelijk het doel.” 

Geef je snel op!

De start is op zaterdag 4 februari om 09:30 in MFA De Bouwen in Drachten. Voor aanmelden, vragen en informatie kun je terecht bij Judith Pool, telefonisch via: 06 - 21 27 02 13, E-mail: info@drachtsterharmonie.nl of kijk op www.drachtsterharmonie.nl. De kosten bedragen 125 euro en er wordt gezorgd voor een instrument en lessenaar. Misschien weet je al welk instrument je wilt bespelen en anders kies je op de eerste repetitie een instrument.

Afbeelding
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 17 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00