Afbeelding

‘Onderwijs is veel meer dan rekenen en taal’

Educatie

DRACHTEN - Op 24 januari is het de Dag van het Onderwijs. Reden genoeg om eens langs te gaan bij OBS de Kameleon in Drachten. We spreken af met Durk Meijer, directeur van de basisschool, en Ilona van Eijk, één van de leerkrachten voor de kleuters. 

Durk Meijer begint zijn onderwijscarrière alweer zo’n dertig jaar geleden in Drenthe. Hij gaat het onderwijs in omdat hij een verschil wil maken in het leven van kinderen: “In dit vak kun je zoveel betekenen voor kinderen. Dat is altijd mijn passie geweest. In mijn werk als directeur faciliteer ik nu andere mensen om dat verschil te maken. Ik zorg ervoor dat de leerkrachten hun werk kunnen doen hier.” Eén van die leerkrachten is Ilona van Eijk. Twee jaar geleden studeerde ze af van de pabo en sindsdien werkt ze met de kleuters van OBS de Kameleon: “Als klein meisje wilde ik al juf worden. Dat is nooit veranderd. Na de middelbare school heb ik eerst de opleiding ‘onderwijsassistent’ gedaan en daarna ben ik naar de pabo gegaan en nu werk ik al twee jaar hier.”

Durk en Ilona doen dus hetzelfde vak, maar hebben gestudeerd in totaal andere tijden. Hoe is het onderwijs veranderd in die dertig jaar? Ilona en Durk denken beide dat onderwijs steeds meer is gaan inhouden. Durk: “Het lijkt soms wel alsof het onderwijs alle problemen in de maatschappij moet oplossen. Onderwijs is meer dan alleen rekenen en taal, zeker op onze school.” OBS de Kameleon staat in een wijk met veel verschillende nationaliteiten en veel gezinnen die het momenteel lastig hebben. Dat is enerzijds heel waardevol, maar zorgt ook voor specifieke problemen die de kinderen meenemen naar het klaslokaal. “We moeten hier dus op reageren, door bijvoorbeeld veel aandacht te hebben voor het welbevinden van kinderen, maar ook door boodschappen aan te bieden aan gezinnen.”

Ook de opleiding voor juffen en meesters is de afgelopen jaren flink veranderd. Ilona: “Er is nu veel meer aandacht voor hoe je les moet geven.” Durk knikt: “Daar ligt nu veel meer de nadruk op. Vroeger dacht men toch ook wel dat lesgeven meer intuïtief was en werkten leerkrachten in hun lokaal en binnen hun eigen koninkrijkje.” Vroeger was er echter nog wel een opleiding die specifiek gericht was op kleuteronderwijs. Ilona vindt het jammer dat dat er niet meer is: “Die verdieping heb ik wel gemist. Het zou goed zijn dat dat terug zou komen.” 

Het onderwijs is de afgelopen jaren verbeterd, denken Ilona en Durk. Durk: “Vroeger was echt niet alles beter. Docenten helpen elkaar bijvoorbeeld veel meer, waardoor er meer eenheid is binnen de school.” Daar plukt Ilona de vruchten van. Jonge docenten kunnen zich optrekken aan de ervaring van de ‘oudere’ garde: “We hebben het onderling vaak met elkaar over hoe we lesgeven, bereiden samen voor en komen bij elkaar kijken.” Andersom leert Durk ook van Ilona’s generatie: “Het is altijd goed om jonge mensen in het team te hebben, dat houdt je in beweging.

Natuurlijk zijn er nog steeds uitdagingen binnen het onderwijs, dingen die nog wél verbeterd kunnen worden. Bijvoorbeeld hoe wordt omgegaan met verschillen in de de samenleving. “Veel basisscholen pretenderen dat ze de maatschappij in het klein zijn, terwijl dat lang niet altijd klopt,” zegt Durk stellig. “Het komt nog voor dat kinderen worden geweigerd op scholen om wie ze zijn, wat ze geloven of waar ze vandaan komen, ook in Drachten. Het is voor mij onacceptabel dat dat gebeurt. Als ik de minister was zou ik hier veel meer op handhaven.” Bij De Kameleon is iedereen welkom en wordt nauw samengewerkt met Het Mozaïek en instanties binnen Brede School de Wiken. “In die samenwerking zit de oplossing,” denkt Durk. “Goed geoutilleerde, brede kindcentra waarin iedereen samenwerkt in het belang van àlle kinderen, zijn de toekomst.”

Afbeelding
Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Winnende ONT trein dendert nog even voort Sport 19 uur geleden
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Grote belangstelling opening tentoonstelling Made in Fryslân: 100 jaar design Evenement 23 uur geleden
Afbeelding
Opening infocentrum Waterbouw.nl Sport gisteren
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Afbeelding
Aangescherpte maatregelpakketten geven zicht op uitvoering FPLG Algemeen 12 apr, 18:00