Twee leerlingen in de bibliotheek van PRO Drachten.
Twee leerlingen in de bibliotheek van PRO Drachten. Foto: Melissa Wijnja (RondOm Vandaag

Een school die kijkt naar hoe jij kan en wil leren, het bestaat echt!

Educatie

DRACHTEN - Mensen heb je in alle soorten en maten. Is het dan niet gek dat we van kinderen verwachten dat ze allemaal op dezelfde manier leren? De ene duikt immers liever in een boek, terwijl de andere juist liever de handen uit de mouwen steekt. Bij PRO Drachten vinden ze dat elk kind moet kunnen leren op zijn of haar manier. Directeur Ewoud Stadman leidt ons rond door ‘zijn’ school. 

Nog niet heel lang geleden huisden er in het schoolgebouw aan De Ring 4 twee verschillende scholengemeenschap, maar wanneer je de school binnenstapt (die overigens net zo kleurvol is aan de binnenkant) is daar niets meer van te zien. Alles wat ooit gescheiden is, is bij elkaar getrokken alsof het nooit anders was. Op de balie wordt je, naast de vrolijke gastvrouw, ook begroet door een imposante Solar Boat. Het is een boot op zonne-energie die de leerlingen zelf hebben gebouwd voor de Solar Challenge, vertelt directeur Ewoud Stadman later trots. Het is één van voorbeelden hoe PRO Drachten aansluit bij de leerwereld van de leerlingen, want die is hier leidend.

Hoe wil jij leren?

‘Hoe wil jij leren?’, dat is de vraag die de school continue stelt aan haar leerlingen. Niet timmeren tot de kinderen passen binnen de hokjes van het onderwijs, maar het hokje aanpassen. Bij PRO Drachten staat de leerling dus centraal.

Praktijkonderwijs

Het praktijkonderwijs onderscheidt zich onder andere door de kleinere klassen en de combinatie tussen de theorie en de praktijk. “Leerlingen volgen bij ons vakken die ook worden aangeboden bij een vmbo-school, denk bijvoorbeeld aan Nederlands, rekenen en burgerschap. Dat zijn de theoretische vakken, maar praktische vaardigheden spelen ook een belangrijke rol in ons onderwijs,” legt Stadman uit over de gang van zaken op PRO Drachten. De praktijkvakken die ze kunnen volgen zijn heel divers. Er zijn profielen gericht op de bouw en techniek, zorg en welzijn of de horeca. Voor de jongens en meiden die graag met voertuigen aan de slag willen is er het profiel “mobiliteit en transport”. Hier leren de leerlingen sleutelen aan fietsen en auto’s, prachtig!

Stadman: “Leerlingen gaan naar praktijklessen en gaan elk jaar op stage. In de eerste jaren is dat intern, maar later gaan ze ook bij echte bedrijven aan de slag. Tijdens de praktijk leren ze naast een vak ook belangrijke life-skills, denk aan koken of persoonlijke verzorging, maar ook hoe je je moet gedragen als werknemer en hoe je voor jezelf moet opkomen.”

De lessen die leerlingen leren in de praktijk zijn essentieel voor hun verdere leven. “De tijd dat alle leerlingen na praktijkonderwijs gelijk gaan werken is allang voorbij,” vertelt Stadman. “60% van onze leerlingen stromen door naar een mbo-opleiding.” PRO Drachten werkt intensief samen met alle mbo scholen in Friesland. In het laatste jaar van het praktijkonderwijs rond je dan je niveau 1 opleiding af en kun je doorstromen naar niveau 2. Wil je liever verder leren binnen een bedrijf, dan begeleiden ze de leerlingen naar werk met een arbeidscontract in de binnenzak. Er zijn dus in feite twee routes die de leerlingen van PRO Drachten kunnen volgen; ze vervolgen hun onderwijs op een mbo-school of ze leren verder binnen een bedrijf. Stadman: “Hoe dan ook, we bereiden de leerlingen voor op een leven lang leren.” 

‘We bereiden de leerlingen voor op een leven lang leren”

Op je plek zijn

Naast kleinere klassen en praktische lessen onderscheidt PRO Drachten zich ook door haar kleinschaligheid. Er zitten ongeveer 340 leerlingen op de school en Stadman kent veel van hen bij naam, blijkt als hij ons een rondleiding geeft. Hij stopt vaak even om een praatje te maken met leerlingen en heeft oog voor hun talenten. Het doet leerlingen zichtbaar goed wanneer zij even een praatje maken met de directeur. “We willen maatwerk leveren,” vertelt hij later. “Kinderen moeten zich hier op hun plek voelen.” Zeker tachtig medewerkers zorgen ervoor dat de leerlingen zich gezien voelen. Ze zijn opgeleid om te werken binnen het praktijkonderwijs en doen hun werk met veel passie. 

Extra activiteiten

De school onderneemt veel naast de reguliere lessen om de kinderen zo goed mogelijk te begeleiden naar de volgende stap in hun leven. Een voorbeeld is de eerder besproken Young Solar Challenge. Hier strijden groepen leerlingen van middelbare scholen uit het hele land tijdens een wedstrijd met zonneboten. Leerlingen krijgen van de organisatie een bouwpakket voor de boot die ze vervolgens helemaal zelf in elkaar zetten. Ook worden er geregeld gastlessen gegeven op school. Zo is de brandweer laatst nog langs geweest om een klas meer te vertellen over hoe zijn drones inzetten. Klassen gaan ook regelmatig op bezoek bij bedrijven om kennis te maken met het werk wat zij verzetten. 

Om de leerlingen te stimuleren om meer te lezen is er recent samen met de bibliotheek Drachten een mooie bibliotheek geopend. De Bibliotheek op School is een succesvol concept dat al sinds ongeveer vijf jaar op 25 basisscholen draait maar nu met PRO Drachten dus ook de stap heeft gezet naar het voortgezet onderwijs. 

Stadman: “Leerlingen kunnen hier, wanneer ze willen, een boek vandaan halen om ergens wat te lezen, zoals in onze binnentuin. Ook tijdens de theorie - en praktijklessen wordt er veel aandacht besteedt aan de leesvaardigheid en de leesmotivatie van de leerlingen. We proberen lezen zoveel mogelijk te stimuleren, omdat je die vaardigheid je hele leven lang nodig hebt.”

Net een stapje meer zetten

PRO Drachten zet net even een stapje meer voor haar leerlingen. Dat blijkt ook uit de diploma-uitreikingen. Lange tijd kregen leerlingen van het praktijkonderwijs geen diploma. Daar kwam in het schooljaar 2021/2022 verandering in. Sindsdien krijgen alle leerlingen in het praktijkonderwijs een landelijk erkend diploma. In Friesland hebben de scholen voor praktijkonderwijs de handen ineen geslagen en samen het PRO Friesland Diploma ontwikkeld. Meerdere keren in het jaar is er een diploma-uitreiking om de leerlingen die de opleiding hebben behaald in het zonnetje zetten. Naast dit diploma kunnen leerlingen ook branche-erkende certificaten halen. Deze certificaten behalen ze na het doen van een officieel examen binnen het praktijkprofiel dat ze hebben gevolgd. Samen met het diploma vormen deze certificaten een portfolio die ze meenemen naar de vervolgstap die ze maken; werk of vervolgonderwijs. 

Kom eens langs!

Ben je benieuwd naar PRO Drachten en het onderwijs wat je daar kan volgen? Kom dan eens langs! Op 16 februari van 16.00 uur tot 20.00 uur is er een open dag. Een keertje meedoen op school kan ook. Bijvoorbeeld op de Doe Middag op 22 februari. Hiervoor kan je je opgeven op www.prodrachten.nl. Op deze website vind je ook veel informatie over de school en de lessen.

Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 9 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 18 apr, 15:00
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 18 apr, 10:00
Liva met de twee boeken die ze heeft voorgelezen: 'Lampje' en 'Films die nergens draaien'
Liva Hoekstra is dit jaar de Voorleeskampioen van Smallingerland Educatie 17 apr, 16:00