Afbeelding
Foto: de Friese Aero Club

Friese Zweefvliegclub in nood; tijdelijk ‘vliegveld’ gezocht

Algemeen

LEEUWARDEN - In 2023 heeft de Friese Aero Club (FAC) tijdelijk geen vliegveld meer. Al vanaf 1956 maakt de club gebruik van Vliegbasis Leeuwarden. Tussen april en augustus zijn er verbouwingen en werkzaamheden op het defensieterrein, waardoor de FAC geen gebruik kan maken van haar veld.

Voor de zweefvliegclub levert dit een grote uitdaging op. Voor de leden is het belangrijk dat ze hun vlieguren blijven maken: zonder voldoende oefening en ervaring komt de veiligheid van de piloot in het geding. “Voor volgend jaar zijn we daarom op zoek naar een tijdelijk vliegveld. We hebben hierover contact met andere clubs, maar een tijdelijk vliegveld in Friesland zou natuurlijk de perfecte oplossing zijn”, vertelt Iris Sappé, voorzitter van de FAC. “Dat kan ook een weiland of een braakliggend stuk land zijn, als het maar ongeveer 200 meter breed is en een kilometer lang.”

Hulp gevraagd: tijdelijk vliegveld nodig

Het is voor de FAC een uitzonderlijke situatie en ze vrezen voor een daling in het ledenaantal. “Als we volgend jaar niet kunnen vliegen, verliezen we ongetwijfeld leden en dan moeten we misschien pijnlijke beslissingen nemen, zoals het verkopen van een zweefvliegtuig”, legt de voorzitter uit. De club doet daarom een dringende oproep aan iedereen die land (over) heeft, of een idee heeft over een mogelijke locatie, om contact op te nemen met de Friese Aero Club. “Elke tip is welkom!”

Meer informatie over de Friese Aero Club

De Friese Aero Club vliegt sinds 1956 vanaf Vliegbasis Leeuwarden en heeft een vloot van zeven moderne zweefvliegtuigen en een motorzwever, die gebruikt worden door ongeveer 70 vliegende leden. In het vliegseizoen wordt er in het weekend gevlogen, en in de zomer wordt er ook door de week in de avonden gevlogen. De opleiding is vast onderdeel van de Friese Aero Club. Als Declared Trainings Organisation (DTO) leidt de club ieder jaar een paar nieuwe zweefvliegers op. Sommigen maken daarna de overstap naar een carriëre als jachtvlieger bij Defensie of gezagvoerder op een passagiersvliegtuig.

Afbeelding
Topjudoka Hennink neemt judoschool Marco Oord over Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Het NoorderJongerenKoor viert volgend jaar haar 25-jarig jubileum Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
“Er heerst binnen onze Brigade een enorm gevoel van saamhorigheid" Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: In Leeuwarden en Achtkarspelen wonen meeste rokers van Friesland Zorg & Welzijn 23 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Roger Whittaker en weer met beide benen op de grond Column 29 sep., 18:00
Afbeelding
'Post uit Berlijn', de oorlog door de ogen van een gedeporteerde student Historie 29 sep., 15:00
Afbeelding
Een voorbeschouwing op het aankomende voetbalseizoen in Drachten Sport 29 sep., 12:00
Afbeelding
Vijf tips om voedselverspilling tegen te gaan Algemeen 29 sep., 10:00