Afbeelding
Foto: Zonneplan

Grote verschillen in ‘laadpaaldichtheid’ Friese gemeenten

Duurzaamheid

LEEUWARDEN - Wel elektrisch rijden, maar geen eigen laadpaal aan huis mogelijk? Dan ben je grotendeels aangewezen op publieke laadpunten aan de straat. Maar de afstand tot zo’n laadpunt verschilt aanzienlijk per Friese gemeente. Zo bedraagt de afstand tussen deze laadpalen in Leeuwarden gemiddeld 1,6 kilometer, maar moet je in Dantumadiel meer dan 21 kilometer rijden. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL).

Zonneplan deelde het aantal publieke laadpunten per gemeente door de lengte van het wegennet in diezelfde gemeente. Al met al is Friesland na Drenthe de provincie waar je het verst moet rijden om een publiek laadpunt tegen te komen. De gemiddelde afstand bedraagt 4,36 kilometer. Ter vergelijking: in Noord- en Zuid-Holland en Utrecht gaat het om minder dan 650 meter. Dat verschil lijkt elektrisch rijden voor Friezen zonder eigen oprit aanzienlijk minder interessant te maken dan inwoners van de meeste andere provincies.

Leeuwarden aantrekkelijkste EV-gemeente

Met name in de gemeente Dantumadiel kun je lang zoeken naar een openbaar laadpunt. Maar ook in Achtkarspelen, op Schiermonnikoog, in Waadhoeke en Weststellingwerf is de gemiddelde afstand tot zo’n lader tamelijk groot (14 tot 19 kilometer). Enkel in Leeuwarden, op Terschelling, in Smallingerland, Harlingen en Heerenveen lijkt laden langs de weg nog wel een reële optie. De gemiddelde afstand tot een laadpaal is hier gemiddeld 1,6 tot 2,3 kilometer.

Eigen laadpaal op het platteland

De beperkte beschikbaarheid van publieke laadpunten in Friesland, maar ook in Drenthe en Groningen, maakt een eigen laadpaal aan huis in deze provincies des te interessanter. Temeer omdat Nederlanders buiten de Randstad aanzienlijk vaker een eigen oprit hebben, wat een vereiste is voor een laadpunt aan de muur. In hoeverre het Noorden momenteel al voorloopt op het Westen qua privélaadpunten is onbekend. De RVO publiceerde afgelopen maand een rapport waarin het stelt dat het verbeteren van de registratie van publieke laadpunten noodzakelijk is.

Afbeelding
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 6 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Zorg & Welzijn 23 uur geleden
Tijdens LEFF wordt er samen gekookt.
'LEFF gaat niet over afvallen, maar over kennis delen' Gezondheid 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00
Afbeelding
Draag bij aan het voortbestaan van de bij Natuur 18 apr, 10:00
Liva met de twee boeken die ze heeft voorgelezen: 'Lampje' en 'Films die nergens draaien'
Liva Hoekstra is dit jaar de Voorleeskampioen van Smallingerland Educatie 17 apr, 16:00