Afbeelding

D.R.I. viert veertig jarig bestaan met show in Iduna

Evenement

DRACHTEN - Met trots mogen we de legendarische band D.R.I (Dirty Rotten Imbeciles) tijdens hun veertig jarig jubileum in Poppodium Iduna verwelkomen op zaterdag 13 augustus. De in 1982 opgerichte Amerikaanse band stamt uit de tijd van punkbands als Minor Threat, MDC en Bad Brains. In verhouding met deze bands deed D.R.I. er echter een behoorlijk schepje bovenop door een idiote hoeveelheid korte nummers te schrijven en deze op ongekende snelheid en felheid ten gehore te brengen. Hiermee werden ze met bands als Suicidal Tendencies de uitvinders van het crossover thrash genre. Hierbij gold maar één regel, de gouden regel: snel, sneller, snelst! Wat zowel metalheads als punkers zeer aansprak.

Met hun muziek heeft D.R.I. een onuitwisbare invloed gehad op de hedendaagse muziek en de ontwikkeling van genres van thrash metal tot grindcore. Dave Lombardo (Slayer) werd zelfs door het album ‘Dirty Rotten LP’ dusdanig beïnvloed dat hij besloot zijn drumstijl aan te passen en sneller te gaan drummen. Ook in Nederland mag D.R.I. tot de groten der aarde gerekend worden met uitverkochte clubshows en legendarische optredens op festivals als Waldrock en Dynamo. Na een korte pauze is de band sinds 2010 weer aan het spelen en blazen ze werkelijk alles en iedereen van het podium af. Een optreden van D.R.I. valt te omschrijven als een groot slagveld vol rondzwaaiende benen en armen die zijn gelijke niet kent.

Speciale gast is Neuk! Sinds hun eerste optreden in Drachten in 1997 is Neuk! onlosmakend met Iduna verbonden. In de jaren die kwamen gaf de band legendarische optredens die steevast eindigden in een groot feest: van circlepits en crowdsurfers tot een rondvliegend kopieerapparaat en een verbroederende vechtpartij. Neuk! mengt crossover en hardcorepunk met rap en heeft sinds de oprichting in 1995 een vijftal albums uitgebracht waarvan recentelijk de nieuwe EP ‘Ongeregeld Heden’. Verwacht een set vol klassiekers als ‘Bloesjesman’, ‘Je Beste Vriend’ en ‘Dood ga je toch!’ Na twee jaar muilkorven nu nog bozer. Oftewel; hier wil je bij zijn!

Op de valreep is Misery Index toegevoegd aan het programma. De mannen uit Boston weten al meer dan twintig jaar te overtuigen met beukende herrie zonder poespas, ontsproten uit vuige punk en hardcore. Het recent verschenen Complete Control is een fantastische recht voor je raap plaat. Niet voor niets zijn de kritieken lovend. Verwacht een bak energie van hier tot Tokio.

Eerste band in de line up is een echte parel uit de Friese crossover en hardcore geschiedenis: Ancestral Sin! In de periode 1989-1996 maakte dit ensemble uit de Friese Wouden de podia tot ver buiten de provinciegrenzen onveilig met hun door Heresy, Napalm Death, Lärm, Youth of Today en Infest beïnvloede hardcorepunk. Contact bleef er na de ‘break’ gelukkig altijd en na een pauze van 22 jaar is de band sinds 2018 weer actief! Recentelijk bracht de band zelfs het album ‘Social Hate Speech’ uit waarop ook hedendaagse powerviolence invloeden zijn terug te horen. Aan agressie, urgentie en energie zijn er dus absoluut geen concessies gedaan!

Locatie: Poppodium Iduna te Drachten

Datum: zaterdag 13 augustus 2022

Aanvang: 18:30 uur

Start: 19:00 uur

Ticketprijs: €16,- (vvk) / €18,- (deur)

Meer info:

www.iduna.nl

Afbeelding
ALDI Drachten tijdelijk dicht voor verbouwing Verhalen uit de buurt 1 uur geleden
De zoontjes van Edson en Majelien op plek twee en drie.
Sportschool Idrissi met eerste plek naar huis Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 17 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 19 uur geleden
Gerrit en Els willen nooit meer weg uit Heerenhage.
Op pad met camper, boot of motor, maar altijd komen Gerrit en Els weer thuis in Heerenhage Wonen 27 mrt, 12:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Van Dal mannenmode viert Waanzinnige Winkelweek Algemeen 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Groot onderzoek naar koopgedrag in Fryslân eind maart van start Politiek 26 mrt, 18:00