Jentsje Popma
Jentsje Popma Foto: Reinder Herder

Fototentoonstelling en expositie Jentsje Popma

Cultuur

DRACHTEN - De Grote Kerk in Drachten is deze zomer op de zaterdagmiddagen van 9 juli t/m 17 september open voor bezichtiging, meditatie en reflectie. Tijdens Open Grote Kerk zijn er dit jaar twee exposities: op 9, 16 en 23 juli een fototentoonstelling met als thema ‘het Groene Goede Leven’ en daarna een expositie van werken van Jentsje Popma. De kerk aan de Zuidkade 19 is open van 13.30 tot 17.00 uur, tussen 16.00 en 16.30 uur is er orgelmuziek.

De eerste tentoonstelling bestaat uit acht foto’s die leden van de Protestantse Gemeente Drachten maakten naar aanleiding van een oproep om hun visie op ‘het Goede Groene Leven’ in één beeld te vatten. Het gaat om foto’s van Eric Sloot, Ria Vermeulen, Maaike Posthuma – Schootstra, Aleid Dertien – te Voortwis, Ad Vermeulen, Bart Dertien, Elisabeth Binsbergen en Coby de Vries.

Jentsje Popma

Vanaf 30 juli worden kunstwerken tentoongesteld van de bekende Friese kunstenaar Jentsje Popma (1921). Het gaat om tekeningen, beelden, muurreliëfs, ontwerpen voor glas in loodramen en schilderijen.

Een aantal werken is beschikbaar gesteld vanuit particuliere collecties. De rest komt uit Jentsje Popma’s privébezit, dat hij in 2015 – inclusief zijn atelier - doneerde aan Stifting Nijkleaster. Deze werken zijn te koop, de opbrengst komt ten goede aan de realisatie van dit nieuwe protestantse klooster bij Jorwert.

Speciale activiteiten

De officiële opening van de expositie is op 30 juli om 15.00 uur. Op 10 augustus om 20.00 uur verzorgt theoloog en kunstkenner dr. Jan Henk Hamoen een lezing over leven en werk van Jentsje Popma, op 16 augustus om 20.00 uur is er een lezing van pionier-predikant ds. Hinne Wagenaar over Nijkleaster. Op 28 augustus begint om 11.00 uur een eredienst rondom het schilderij ‘De Wolk’ en op 4 september om 16.00 de muziekvoorstelling Tusken lân en wetter, geïnspireerd op het werk van Popma.

Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 1 uur geleden
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 4 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 6 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 8 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 22 uur geleden
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur gisteren
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00
Afbeelding
Wat is er te doen tijdens Koningsdag in Drachten? Evenement 24 apr, 08:00