Afbeelding

Provincie Fryslan doet mee aan kruidenrijk grasland campagne.

Algemeen

Vanaf vandaag kunnen Friese melkveehouders fikse korting krijgen op de aanschaf van kruidenrijk grasmengsel dankzij een bijdrage van 15.000 euro van de provincie Fryslân aan de campagne 1001ha.nl. Hierdoor krijgt Fryslân er 100 ha kruidenrijk grasland bij. Elke hectare kruidenrijk grasland helpt bij het versterken van biodiversiteit boven en onder de grond, kan beter tegen droogte en helpt per hectare zo’n 500 kg kunstmest te reduceren waardoor er 1000 kg CO2 minder uitgestoten wordt vergeleken bij gangbaar grasland. De campagne 1001ha van LTO Nederland en Urgenda helpt boeren met omschakelen naar kruidenrijk grasland door crowdfunding. De campagne slaat aan bij boeren. Landelijk doen al ruim 800 boeren mee en is er al voor ruim 2400 hectare verkocht. 

Nieuwe ronde met zes zaadleveranciers, 12 mengsels

In oktober 2020 ging de campagne 1001 hectare kruidenrijk grasland van start door een samenwerking van LTO Nederland, zaadleverancier Pure Graze en Urgenda. Dankzij crowdfunding krijgen melkveehouders fikse korting op kruidenrijk grasmengsel waardoor de prijs dicht tegen die van Engels raaigras komt te liggen. Bovendien krijgen boeren er goede gratis begeleiding bij. De drempel voor boeren om eens te experimenteren wordt zo erg laag. Per boer is maximaal voor 3 hectare korting beschikbaar, zodat zoveel mogelijk boeren kunnen mee doen. Steeds meer zaadleveranciers melden zich bij de campagne. Afgelopen zomer sloot een tweede zaadleverancier – Barenbrug – aan en vanaf 15 maart kunnen boeren kiezen uit 12 zaadmengsels doordat ook Agrifirm, Bloeiend Boerenland, Neutkens en Ten Have Seeds meedoen.

Wilco Brouwer de Koning van LTO Nederland: “Boeren willen graag experimenteren met kruidenrijk grasland om te kijken of het in hun bedrijfsvoering past. Door de instap voor boeren laagdrempelig te houden kan iedereen instappen. We horen van boeren en zaadleveranciers dat de campagne echt wat losmaakt.”.

Alexander Vugts, biologisch melkveehouder uit Haaren: “Ik heb dankzij 1001ha vorig jaar voor het eerst kruidenrijk grasland geprobeerd en dat smaakte naar meer. We zaaien nu op een perceel dat biologisch wordt en dus gebruiken we hier geen kunstmest meer en minder mest. De stikstofbindende klavers zijn hier extra belangrijk en het gevarieerde mengsel is erg gezond voor koeien.”

Meer dan de helft van de boeren wil door!

In de zomer van 2021 stuurden we een enquête naar 700 boeren, verspreid over heel Nederland en vroegen hun naar hun ervaring met kruidenrijk grasland. Het mooie nieuws dat blijkt uit de evaluatie is dat 55% zeker door wil gaan met kruidenrijk, en slechts 6% zeker niet. De overige melkveehouders kijken het nog even aan. Boer Pijs uit Brabant: “Via 1001ha hebben wij de eerste hectares ingezaaid en na enkele webinars en een bezoek aan een demoveld gaan we meer percelen inzaaien met kruidenrijk grasland. We willen graag meer zelfvoorzienend zijn voor het voer en duidelijk minder afhankelijk van kunstmest en krachtvoer.

Crowdfunding – iedereen kan helpen!

Voor elke bijdrage van 150 euro kan een boer voor één hectare kruidenrijk graszaad met korting bestellen. De campagne wordt ondersteund door de ASN bank, en heeft bijdragen ontvangen van vele burgers, overheden en een aantal bedrijven zoals ASN, Triodos, Patagonia, Brabants Bodem en Natuurmonumenten. De laatste landelijke bijdrage – 1000 hectare van het Ministerie LNV - raakt vorige week op, waarna enkel boeren uit Brabant, Gelderland, Zeeland of gemeente Hof van Twente kunnen bestellen. En vanaf morgenochtend dus ook door melkveehouders uit Friesland. Meer weten? 

  • Hanneke van Ormondt - Urgenda - 06 45 75 65 29                                            
  • Wilco Brouwer de Koning - LTO Melkveehouderij - 06-22554536
Afbeelding
Zo houd je je huisdier koel tijdens de hitte Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Bijeenkomst voor mensen met longkanker en hun familie in Medisch Centrum Leeuwarden Gezondheid 10 aug, 18:00
Afbeelding
Dodo Festival in Bakkeveen is terug en veelzijdiger dan ooit! Evenement 10 aug, 15:00
Afbeelding
Tips voor jouw huisdier in de zomer Algemeen 10 aug, 15:00
Afbeelding
Grote verschillen in ‘laadpaaldichtheid’ Friese gemeenten Duurzaamheid 8 aug, 20:00
Afbeelding
SLOWTriatlon Waterland van Friesland op zaterdag 10 september Evenement 8 aug, 16:00
Afbeelding
De app Dag!enDoen! Een uitkomst voor velen Evenement 5 aug, 15:00
Afbeelding
Turfvaartdagen 2022 Evenement 4 aug, 15:00