Afbeelding
Foto: Unsplash.com

“Ook in Drachten en haar omgeving wordt op talloze plekken stilgestaan bij onze historie”

Evenement

DRACHTEN - Het is bijna oktober en dus is het tijd om stil te staan bij het verleden. Oktober staat namelijk ook bekend als de Maand van de Geschiedenis! Pak je historische boeken en films er dus bij en duik in onze roemrijke historie. Toch liever erop uit? In Drachten is gelukkig genoeg te beleven omtrent dit bijzondere thema. RondOm Drachten zoekt voor je uit wat er allemaal te doen is.

1. Bekijk de wereldberoemde film Oppenheimer in De Lawei op 19 oktober

Speciaal in het kader van de Maand van de Geschiedenis draait De Lawei Drachten in samenwerking met de Bibliotheek Drachten op 19 oktober de wereldberoemde film Oppenheimer. De film is geschreven en geregisseerd door niemand minder dan Christopher Nolan. Honderdduizenden mensen bekeken de film al in de bioscoop; dit wil je dus absoluut niet missen. Oppenheimer geeft een unieke inkijk over wat voor impact een atoombom heeft op de maker zelf, Julius Robert Oppenheimer. In een fascinerende thriller wordt zijn levensverhaal verteld en het risico wat hij moet nemen om de wereld te redden. 

2. Water-nood in Openluchtmuseum It Damshûs in Nij Beets op 24 oktober

Tegenwoordig is het heel normaal: een glas water drinken, even douchen, de planten water geven en noem zo maar op. We zetten de kraan open en het water vloeit oneindig door. Wat we niet altijd beseffen, is hoe waardevol dat eigenlijk is en dat het niet altijd vanzelfsprekend geweest is. Weet jij waar water vandaan komt? En hoe belangrijk het is om water voor de toekomst te koesteren? Dat kun je ontdekken tijdens een interessante lezing van Henk Flikkema van het Wetterskip. Hij neemt je op 24 oktober mee in de wonderlijke wereld van de waterbeheersing. Zo’n honderd jaar geleden werd bijvoorbeeld It Sudergemaal in gebruik genomen. Dat was één van de eerste elektrische gemalen. Hoe ziet de toekomst van het land tegen water er eigenlijk uit? 

Zo’n honderd jaar geleden werd It Sudergemaal in
gebruik genomen.

3. Opgesloten in de Blokhuispoort in Leeuwarden (de hele maand)

Gevangenissen zijn natuurlijk een bron van historie. Ook in het gevangeniswezen zijn door de jaren heen heel wat ontwikkelingen en ontdekkingen geweest. Neem bijvoorbeeld de Bijzondere Strafgevangenis in Leeuwarden. De ontwikkelingen van de eeuwenoude gevangenis hebben als voorbeeld gediend voor andere gevangenissen. Laat je verrassen tijdens een rondleiding door de Blokhuispoort en leer meer over deze bijzondere tijd. Let op: overdag kunnen maximaal 12 deelnemers meedoen aan de rondleiding, in de avond zijn dat er maximaal 10. Er zijn rondleidingen op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdagmiddag. Een avondrondleiding is ook mogelijk, namelijk op woensdag en zaterdag. Kijk op de website van de Blokhuispoort voor tickets en reserveringen: www.blokhuispoort.nl

4. De van Maasdijkroom - Escape room in Museum Heerenveen op 21 en 29 oktober

Op 21 en 29 oktober opent Museum Heerenveen de van Maasdijkroom Escaperoom. De Escaperoom neemt je mee naar de opkomst van de luchtvaart in 1910. Een tijd waarin er nog niet zoveel kritiek is op de luchtvaart, integendeel: er worden vele vliegshows georganiseerd en duizenden bezoekers willen vliegtuigen bekijken. Clément van Maasdijk is één van deze bezoekers. Hij haalt zijn vliegbrevet en wilde daarmee de eerste Nederlander worden met een vliegbrevet die boven Nederland gaat vliegen. Het lijkt Clément allemaal voor de wind te gaan, totdat zijn monteur een cruciaal onderdeel van het vliegtuig kwijtraakt! Help jij hem het onderdeel te vinden en zijn doel te verwezenlijken? De Escaperoom is geschikt voor kinderen van 10 tot 15 jaar, maar uiteraard mogen volwassenen ook meedoen. 

5. Lezing over de Friese astronomie in Leeuwarden op 26 oktober

Op 26 oktober geeft Arjen Dijkstra een lezing bij Tresoar in Leeuwarden over de Friese astronomie. Meer dan tweehonderd jaar geleden stond er in Franeker een universiteit die een grote reputatie had op het gebied van astronomie. Zo werd in 1607 een astronomisch meetinstrument uitgevonden en zag een jonge student in 1639 een onbekende ster. In 1689 werkte een professor zelfs mee aan het oplossen van het grootste astronomische probleem uit die tijd. Leer er alles over tijdens de lezing van Arjen Dijkstra. Let op: in verband met de zaalcapaciteit is een ticket verplicht, via: https://ArjenDijkstra.eventbrite.nl

Afbeelding
Beeld ter illustratie
Boeren en tuinders lanceren massale publieksactie Agrarisch nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Geniet ook dit jaar weer van muziek in de natuur tijdens Oranjewoud Festival Evenement 14 uur geleden
‘Kalabanté’ van Afrique en Cirque; een van de highlights van het nieuwe theaterseizoen in Schouwburg De Lawei.
Start kaartverkoop nieuw theaterseizoen De Lawei Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Column Désirée van Dijk-Attema: Nat en nog meer onzekerheid Column 13 mei, 18:00
Afbeelding
Beetje noorderlicht voor ONT na winst op Opende Sport 13 mei, 12:00
Vanaf mei gaat Oink! verder onder de vlag van Kinderwoud.
Oink! peuteropvang wordt onderdeel van Kinderwoud Algemeen 13 mei, 10:00
Afbeelding
SC Cambuur neemt in stijl afscheid van het Cambuurplein Sport 13 mei, 09:30
Nordic Walking is een ontzettend goede sport voor mensen met de ziekte van Parkinson.
Stichting Parkinson in Beweging stopt Sport 12 mei, 12:00